Voorproefje: 8-megapixel Olympus

Redactie 553 0
Binnenkort in het winmagazine-testlab: een 8-megapixelcamera van Olympus. Alvast een voorproefje.

De Camedia C-8080 Wide Zoom van Olympus is een compacte, professionele camera met een beeldsensor die effectief 8 megapixels kan produceren. Het is een van de eerste modellen van Olympus die een zogenoemde Sunshine LCD heeft, bij de C-8080 gehuisvest in een magnesiumlegering. Volgens Olympus hoeft u nu niet langer "over de camera te hangen in een uiterste poging een schaduw op het beeldscherm te werpen zodat u een idee krijgt van de opname die u net hebt gemaakt". De nieuwe beeldscherm-technologie zorgt ervoor dat u altijd een helder beeld ziet, zelfs in de felle zon of bij een weerkaatsende verlichting. Althans, dat beweert Olympus en winmagazine test het de komende twee weken voor u uit (de redactie houdt haar vingers gekruist in de hoop op mooi weer).

Zoom


De lens van de C-8080 kan vijf keer inzoomen (vergelijkbaar met 140 millimeter bij analoge, kleinbeeldcamera's) bij een lichtgevoeligheid (diafragma)
Klik om te vergroten
Klik op afbeelding voor vergroting
van f2,4 in groothoek- en f3,5 in telestand. Dankzij een relatieve ontspanningstijd (in de meeste situaties een derde van een seconde volgens Olympus) is de C-8080 snel genoeg om bijvoorbeeld een foto te maken van een voetbal die net door de handen van de keeper in het doel valt.

Zoeker


U bekijkt de compositie desgewenst op het zogenoemde Sunshine LCD, dat 20 graden naar beneden en 90 graden naar boven kan kantelen, of via de elektronische zoeker. Een elektronische zoeker of EVF kijkt door de lens. Een optische zoeker is niet meer dan een veredeld kijkglaasje. De meeste consumentencamera's en enkele professionele camera's zijn uitgerust met een optische zoeker. De Olympus C-8080 dus niet en dat is een voordeel voor de gebruiker. U kunt fotograferen op de ouderwetse manier, waarbij u de stroom bespaart die uw LCD anders zou opslurpen.

Beelden


Met de C-8080 slaagt u erin om in de repeteerstand achter elkaar 1,6 beelden per seconde te maken van ieder 8 miljoen pixels. Om bewegende beelden vast te kunnen leggen beschikt de C-8080, evenals veel andere digitale camera's, over een filmopnamefunctie met geluid. De lengte van de opname wordt slechts beperkt door de capaciteit van de gebruikte geheugenkaart. Deze camera werkt zowel met xD-Picture Cards als met CompactFlash-kaarten. Dankzij de USB 2.0 AutoConnect-interface kunnen alle opnamen relatief snel en eenvoudig naar de computer worden gedownload.


De camera heeft een flitser ('schedelklapper') aan boord, maar via de flitsschoen ('hot shoe') kunnen externe flitsers worden aangesloten. De C-8080 is vanaf april te krijgen. De adviesverkoopprijs is 924 euro exclusief BTW.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie