VOORPROEF: Fujifilm FinePix A120

Redactie 620 0
Fujifilm lanceert in april en mei vijf modellen in Europa. In dit bericht een voorproef van de FinePix A120.

De Fujifilm FinePix A120 is een zogenoemd instapmodel voor de beginnende digitale fotograaf: een eenvoudig toestel voor een lage prijs (133,61 euro excl. BTW). Het toestel levert foto's van maximaal effectief 3 megapixels en is uitgerust met een optische zoeker ('kijkglaasje'), naast het LCD-scherm van 1,5 inch (3,8 cm).


Klik om te vergroten
U schijft de voorpui van de camera dicht om de vaste 36-millimeterlens te beschermen. Het is niet bekend of dit direct de camera aan of uitzet, want in weerwil met de logica ontbreekt die techniek op goedkope Fujifilm-camera's wel eens. Het objectief is vast: u kunt ermee niet echt zoomen, alleen softwarematig de pixels opblazen (digitale zoom).


Klik om te vergrotenPictBridge


De A120 ondersteunt PictBridge, een protocol waarmee u via een ingestoken USB-kabel direct op een printer kunt afdrukken, zonder tussenkomst van de pc. Het toestel voedt u met twee AA-batterijen, een
Klik om te vergroten
gebruikelijke energiebron bij goedkope camera's. Standaard krijgt u twee alkalineversies bijgeleverd, maar die zijn snel leeg. U doet er verstandig aan oplaadbare NiMH-batterijen te kopen, want die gaan langer mee.


De videofunctie ontbreekt uiteraard niet, maar met 10 beelden per seconde in 320 bij 240 of 160 bij 120 pixels
Klik om te vergroten
mag u het geschoten materiaal nauwelijks nog video noemen. Een echt gestroomlijnde film heeft namelijk 30 beelden per seconde nodig.

Opslagcapaciteit


De opslagcapaciteit van de A120 is beperkt. De camera kent geen intern geheugen, terwijl dat juist gebruikelijk is op veel goedkope camera's en zelfs standaard is op alle Kodak-consumentcamera's. U moet het doen met de door Olympus en Fujifilm ge?ntroduceerde xD-Picture Card-geheugenkaart, waarvan de maximaal verkrijgbare capaciteit 512 megabyte is: altijd nog goed voor ruim 400 foto's in de hoogste resolutie.
afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie