Voorkom vermoeide ogen met Auto EcoView van Eizo

Voorkom vermoeide ogen met Auto EcoView van Eizo

Nadja Geskus 1582 0
Als je op een computer werkt, kun je snel last krijgen van vermoeide ogen, zeker wanneer je voor lange tijd dicht op een beeldscherm zit. Daarbij is het ook zo dat dit effect veel groter is bij monitoren dan bij andere beeldapparatuur, zoals televisietoestellen. Maar hoe kun je vermoeidheid van de ogen nou voorkomen?

LED

Je foto's bewerken is natuurlijk heerlijk, maar als je lange tijd achter je beeldscherm zit, kun je last krijgen van flikkeringen. Steeds meer mensen klagen over vermoeide ogen door flikkeringen. Mensen met zeer gevoelige ogen kunnen het zeer snelle knipperen van de LED-achtergrondverlichting zelfs waarnemen als flikkerend beeld. Maar ook als je dit snelle knipperen niet waarneemt, kun je last krijgen van vermoeide ogen.

Hoe ontstaan flikkeringen?

Bij dimmen (aanpassing van de helderheid) kunnen twee verschillende technieken worden onderscheiden: PWM (Pulse Width Modulation) en gelijkstroomaansturing.
Bij dimmen met PWM wordt de helderheid geregeld door aansturing van de knipperintervallen.

LED-monitoren maken in de meeste gevallen gebruik van PWM. De schakeling is eenvoudig en kan ook eenvoudig in serie worden ingesteld. Hoe ontstaan flikkeringen bij het dimmen met PWM? Hoewel het scherm werkt op een zeer hoge frequentie (200 Hz), nemen sommige mensen toch flikkeren van het beeld waar. Wanneer de helderheid verlaagd wordt, kan dit flikkeren sneller worden waargenomen. Dit heeft te maken met de verlichtingstijd van de LED-lampjes. Des te donkerder het beeld, des te korter lichten de lampjes op. Daarbij geldt wel: Des te donkerder het beeld, des te sterker wordt het flikkeren.

EIZO heeft een hybride model ontwikkeld waarin de voordelen van PWM en gelijkstroomaansturing worden gecombineerd. Flikkeringsvrije beeldweergave kan worden gerealiseerd door de volgende maatregelen te treffen:
•Bij hoge helderheid: Dimmen met behulp van gelijkstroom. Dit zorgt voor minder flikkeringen en minder vermoeidheid van de ogen.
•Bij lage helderheid: Dimmen met behulp van PWM. Dit zorgt ervoor dat flikkeren van het beeld vermindert bij lage helderheidsinstellingen.

Voorkom vermoeide ogen met Auto EcoView van Eizo

Fel scherm

Het lijkt erg prettig om je beeldscherm goed fel te zetten, dan wordt alles toch duidelijk en goed leesbaar? Toch is een te felle instelling van het beeldscherm niet zo fijn als je denkt. Het is namelijk de hoofdoorzaak van vermoeidheid van de ogen. Maar een te donker ingesteld scherm is ook erg inspannend voor de ogen, omdat de inhoud dan minder goed leesbaar is. Een goede balans is daardoor erg belangrijk.

Auto EcoView

De meeste FlexScan-monitoren van EIZO zijn uitgerust met de speciale omgevingslichtsensor Auto EcoView. Auto EcoView zorgt ervoor dat de helderheid van je beeldscherm automatisch wordt aangepast aan het omgevingslicht. Zo is je beeldscherm te allen tijde dus niet te fel én niet te donker. Dit vermindert vermoeidheid van de ogen, die wordt veroorzaakt door lange uren achter het beeldscherm.

Voorkom vermoeide ogen met Auto EcoView van Eizo

Blauw licht

Maar vermoeidheid van de ogen kan nóg een reden hebben. Blauw licht heeft overdag een positieve uitwerking op ons. Het licht van de zon is voor zien van blauw licht golflengtes, wat ons wakker schudt en ons alert houdt. Dit betekent dat je 's avonds veel minder blauw licht nodig hebt, anders gaat het ten koste van je nachtrust. Helaas stralen veel elektronische apparaten ook grote hoeveelheden blauw licht uit.

Eizo heeft hiervoor de 'Circadian Dimming' bedacht, een blauw licht reductie functie. Gedurende de dag bepaalt de functie de kleurtemperatuur van het scherm. Overdag zul je dus meer blauw licht in je beeldscherm hebben en 's avonds zorgt de 'Circadian Dimming' ervoor dat het blauwe licht wordt verminderd. 

Circadian Dimming

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja