Photokina 2012: Wat kun je verwachten?

Voorbeschouwing Photokina 2012: Wat kun je verwachten?

Julian 3019 0
Van 18 tot en met 23 september vindt in Keulen de tweejaarlijkse Photokina-fotobeurs plaats. Wij zijn nu al ter plekke aanwezig en zullen jullie vanaf de beursvloer voorzien van al het nieuws. We blikken vooruit op de beurs.

Vandaag zijn we in Keulen aangekomen om ons voor te bereiden op de Photokina 2012. Maandag 17 september gaat het spektakel van start met de persdag, waarop er heel wat nieuws verwacht wordt. Bepakt met laptops, camera's, filmrigs, statieven en een flinke dosis geheugenkaarten struinen we de komende dagen de beursvloer af op zoek naar het heetste nieuws.

Verrassingen?

Veel nieuws is al voor de beurs bekendgemaakt. Zo zal Nikon uitgebreid aandacht besteden aan de Nikon D600. De stand van Sony zal in het teken staan van de nieuwe A99, NEX-6 en RX1. Dit jaar kunnen we echter ook op de beurs nog de nodige primeurs verwachten. We hebben een flink aantal uitnodigingen ontvangen die verklappen dat de producenten iets nieuws te melden hebben. Maar kun je precies verwachten en uit welke hoek komen de verrassingen dit jaar? We bekijken per merk wat we nog aan nieuws verwachten.

Canon - budgetfullframe

Canon heeft haar Photokia-nieuws lang geheim weten te houden. Meestal introduceert de fabrikant al in de weken voor de beurs van start gaat haar nieuwe producten, maar nu wordt tot maandag gewacht. Om 15u begint de presentatie van Canon in Keulen. De komst van een betaalbare fullframe Canon EOS 6D als tegenhanger van de Nikon D600 is vrijwel zeker. Plaatjes en specificaties zijn al uitgelekt.

Canon EOS 6D

Daarnaast zijn ook foto's van de Canon PowerShot S110 en G15 uitgelekt, die verwachten we dan ook te zien te kijgen. Het is afwachten of Canon nog andere verrassingen voor ons in petto heeft.

Leica - M10 en meer

Op een vage afbeelding van de M10 na, heeft Leica haar grote nieuws goed verborgen weten te houden. Ondanks dat er nog heel weinig bekend is over de M10 verwachten we toch echt dat Leica met een nieuw topmodel komt. Vermoedelijk zal de camera over live view - en misschien wel een filmfunctie - beschikken. Dat zou voor het eerst zijn in een Leica M.

Ook kun je nieuwe compacts verwachten, op basis van de Panasonic LX7 en FZ200. Mogelijk krijgen we nog meer te zien. Geluiden over een compacte systeemcamera van Leica gaan al lange tijd in het rond. Ook zijn er geruchten over een 'budget' Leica, de ME. We zullen moeten wachten tot maandagavond om te zien de fabrikant uit Solms voor ons in petto heeft.

Olympus - Nieuwe PEN-camera's

Olympus is er vroeg bij, maandagochtend 11 uur vindt de persconferentie van het merk plaats. Op de beurs zal Olympus de nodige aandacht besteden aan de OM-D, maar tijdens de persconferentie zal het echte nieuws naar buiten worden gebracht.

Er zijn in ieder geval twee nieuwe PEN-camera's op komst. De E-PL5 en E-PM2. Dat nemen we aan afgaande op de uitgelekte foto's. Volgens de geruchten krijgen beide camera's de 16-megapixelsensor uit de OM-D. Dat zou mooi nieuws zijn, want die sensor presteert zeer goed. We concludeerden in onze OM-D review zelfs dat de sensor het Micro Four Thirds-systeem naar een hoger niveau tilt.

Olympus E-PL5
De olympus PEN E-PL5

Ook kunnen we een nieuwe high-end compact verwachten, de Olympus XZ-2. Net als zijn voorganger zal deze over een 1/1.7-inchsensor beschikken.
Mogelijk vertelt Olympus ook meer over de opvolger van de Olympus E-5. De fabrikant maakte zelf al bekend te werken aan een topmodel dat de Super High Grade-objectieven van het merk goed tot hun recht moet laten komen.

Panasonic - GH3

Er is meer nieuws van het Micro Four Thirds-front. Het is al duidelijk dat Panasonic de GH3 zal introduceren. De fabrikant plaatste per ongeluk al een promofilmpje op YouTube (inmiddels weer verwijderd) en de promotiefilm die Philip Bloom met een heel team schoot is al online te zien. Philip Bloom zegt dat de film gemaakt is 'met de nieuwe G-camera die op 17 september gepresenteerd zal worden'. We twijfelen er niet over dat de bekende dslr-filmmaker het over de GH3 heeft.

Panasonic GH3

Ook alle afbeeldingen en specificaties zijn al uitgelekt. Maandagmiddag brengt Panasonic het nieuws officieel naar buiten. We zullen jullie dan zo snel mogelijk van een uitgebreide preview voorzien.


Uitgelekte promotievideo van de Panasonic GH3

Met name op gebied van video zal de GH3 indruk maken. De bitrate is opgeschroefd naar 72mbit/s en er wordt gebruikgemaakt van ALL-I-compressie. Hierbij wordt elk frame als afzonderlijk beeld opgeslagen en niet geïnterpoleerd uit andere frames. Dat maakt het verwerken van de bestanden een stuk eenvoudiger.

Ook verwachten we de nieuwe 35-100mm f/2.8. Het high-end-objectief sluit mooi aan op de 12-35mm f/2.8 van Panasonic.

Hasselblad

Vorige week kondigde Hasselblad de H5D aan. Eerder krijgen we echter een uitnodiging voor de persconferentie, op dinsdag 18 september om 14 uur. In de uitnodiging werd gesproken over het 'verbreden van de horizon' (klinkt als... X-Pan?) en ook gingen er geruchten over een compacte systeemcamera met een sensor groter dan fullframe. We hopen dan ook dat Hasselblad dinsdag meer laat zien dan de reeds geïntroduceerde H5D.

Sigma - Nieuwe objectieven

Maandagavond 17 september, na de persdag op de Photokina, organiseert Sigma een diner voor de internationale pers. Traditiegetrouw is dit het moment dat Sigma haar Photokina-nieuws bekendmaakt. In 2010 werd tijdens het diner bijvoorbeeld de SD1 gepresenteerd. Dit jaar kun je waarschijnlijk vooral nieuws op gebied van objectieven verwachten. Sigma heeft recent al de Merill-uitvoeringen van de SD1, DP1 en DP2 gelanceerd, nieuwe camera's verwachten we voorlopig niet.

En nog veel meer...

Natuurlijk is er nog veel meer te ontdekken op de Photokina. Niet alleen de grote camerafabrikanten zijn aanwezig, ook zal er nieuws zijn op gebied van objectieven, van kleine en grote fabrikanten. Daarnaast zijn er hallen volgepakt met stands van kleine onbekende fabrikanten, die soms met leuke verrassingen op de proppen weten te komen.

Wat kun je van ons verwachten?

Wij zijn met het DIGIFOTO Pro-team aanwezig op de beurs. Natuurlijk hebben we de nodige apparatuur meegenomen om het nieuws vast te leggen. We gaan filmen met een Canon 5D Mark II, Samyang 35mm T1.5, Lanparte Rig, Rode Microfoon en ook hebben we een complete filmuitrusting bestaande uit een Panasonic GH2, Rode microfoon, statief en monopod en diverse objectieven.

Op de beurs bezoeken we de persconferenties en we gaan op de stands van de fabrikanten zelf op zoek naar primeurs. We interviewen diverse mensen en we gaan 'hands-on' met de nieuwste camera's. Onze bevindingen vind je daarna zo snel mogelijk op onze website.

Zelf de Photokina bezoeken?

Dat kan! Van 18 tot en met 23 september is de Photokina geopend voor publiek.  Een dagkaart kost 29 euro bij bestelling online en 45 euro aan de deur.  Een kaart die je toegang geeft voor twee dagen kost 47 euro online en 75 euro bij de kaartjesverkoop op de beurs.