Volgende Speed Booster-kloon duikt op

jesse kraal 1627 0
Metabones' bijzondere optische adapter, de Speed Booster, lijkt bijna de 'holy grail' voor compacte systeemcamera's. Echter hebben ze het rijk niet lang voor zich alleen. Eerder dook er al een kopie op van het Chinese Mikaton en nu lijkt er nog een fabrikant met een vergelijkbaar product te komen.

Nog even kort opfrissen: de Speed Booster is een optische adapter waarmee je objectieven bedoeld voor kleinbeeldcamera's kunt monteren op een compacte systeemcamera met een aps-c-sensor. Door het lenzenstelsel in de adapter blijft de beeldhoek effectief gelijk ondanks het kleinere sensorformaat. Ook de scherptediepte oogt visueel hetzelfde als wanneer je het objectief op een fullframe-camera zou monteren. Als bonus valt er ongeveer een stop meer licht op je sensor, doordat het licht meer gebundeld wordt door de adapter.

Metabones
Een optisch element verkleint de beeldcirkel, met alle geclaimde voordelen die daar bij horen.

Mitakon

Hoewel Metabones diverse varianten aanbiedt, blijven er nog voldoende combinaties over die nog niet verkrijgbaar zijn. Het Chinese Mitakon/Zhongyi vult twee gaten handig op door een Pentax K naar NEX-adapter en een Canon FD naar NEX-adapter aan te bieden. Aangezien het bedrijf -zoals vele Chinese fabrikanten- geen eigen website heeft, kunnen we niet controleren of er meer varianten beschikbaar zijn of er aan komen komen. We moeten afgaan op de informatie die we krijgen via het forum Xitec.

Lens Turbo NEX
De Lens Turbo in Sony NEX-uitvoering

Nieuwe adapter

Wat we wel weten, is dat op Ebay een nieuwe Speed Booster-kloon is opgedoken met een Nikon F- en een NEX-vatting. Ook dat is een combinatie die Metabones nog niet in het assortiment heeft. Onduidelijk is wie de fabrikant is van deze adapter. In de afbeeldingen bij de advertentie zijn geen logo's zichtbaar. Het ontwerp lijkt op die van Zhongyi maar wijkt op een aantal punten af. De vraagprijs van 196 dollar ligt overigens iets hoger dan de 105 euro die op het Xitec-forum als richtprijs werd genoemd. Daarentegen kost de Chinese adapter nog altijd half zoveel als een 'echte' Speed Booster.

Speedbooster kopie
De Speed Booster-kloon van Ebay. Naar het merk is het gissen.

Meer is beter?

Ongeacht wie de fabrikant van deze adapter is, kunnen wij het ten tonele verschijnen van meerdere fabrikanten alleen maar toejuichen. Zeker nu er gaten worden opgevuld die Metabones open heeft gelaten. Of de kwaliteit ook op een gelijk niveau staat, is overigens nog afwachten.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse