Volgende Ricoh GXR-module is 24-85mm met aps-c-sensor (update)

jesse kraal 2109 0
Op de Japanse website van Ricoh is een tabel verschenen waaruit blijkt dat we begin 2012 een nieuwe GXR-module te zien krijgen. Het gaat om een 24-85mm (kleinbeeld-equivalent) objectief met een 16-megapixel aps-c-sensor.

Ricoh maakt het ons gemakkelijk, want veel duidelijker kun je niet laten zien wat we kunnen verwachten. De nieuwe module wordt boven de bestaande 24-75mm-module geplaatst, deze laatste heeft een kleine 1/1,7-inch ccd-sensor. De nieuwe GXR-module zal een aps-c-sensor krijgen.

Groter, zwaarder en duurder

Niet alleen de beeldkwaliteit zal beter zijn, ook zal de module groter en duurder zijn dan de 24-75mm. Wat de maximale lichtsterkte gaat worden is niet bekend, maar we verwachten geen f/2.8-objectief. Dit zou het objectief wel erg groot en zwaar maken. Wellicht krijgt het objectief een maximaal diafragma van f/4 over het gehele bereik en optische beeldstabilisatie. We moeten nog tot begin 2012 geduld hebben.

Ricoh Roadmap

Update 05-12-12

Photorumors.com vond een bericht op het internet dat rept over een diafragma van f/3.5-5.5 en een sensor van Sony-fabrikaat. Een maximaal diafragma van f/5.5 op 85mm lijkt wat vreemd, meestal worden dergelijke waarden afgerond tot hele, halve of derde stops. Een blik op de tabel hierboven laat zien dat Ricoh al vaker afweek van deze 'regel'. Ook een maximaal diafragma van f/4.4 is vrij ongebruikelijk.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse