Voigtländer 17,5mm f/0.95 voor Micro Four Thirds

jesse kraal 2305 0
Bezitters van een Olympus of Panasonic mft-camera hebben er een nieuw ultrasnel objectief bij. Na de 25mm f/0,95 duikt ook de 17,5mm (kleinbeeldequivalent: 35mm) onder de magische grens van f/1. Nieuw is de speciale diafragmaring waarmij je kunt schakelen naar een stand voor het klikloos instellen van de lensopening.

Verwacht geen moderne fratsen, de Voigtländer is volledig mechanisch. Dat betekent handmatig focussen, maar ook geen koppeling van het diafragma. Nu is dat door het ontbreken van een optische zoeker op een mft-camera een veel kleiner probleem dan op een conventionele reflexcamera.

Stevig

Het objectief heeft dertien elementen in negen groepen en tien diafragmalamellen. De kortste scherpstelafstand is vijftien centimeter. Met acht centimeter is de Voigtländer behoorlijk lang voor een mft-objectief en ook het gewicht is met 540 gram vrij stevig.

Voigtländer

Bijzonder is de manier waarop je het diafragma kunt instellen. Dit doe je met twee draairingen. Met de ring waarop de cijfers staan, pas je het diafragma aan. De ring die erboven zet, laat je klikloos schakelen tussen de maximale lensopening en het ingestelde werkdiafragma. Handig om bij weinig licht scherp te kunnen stellen en, zonder te kijken, kunt terugschakelen naar je werkdiafragma. Ook filmers zullen deze optie kunnen waarderen.

Prijs en beschikbaarheid

Wel moet je een aardig gevulde portemonee meenemen om jezelf eigenaar te mogen noemen van de Nokton 17,5mm f/0.95, Voigtländer heeft de adviesprijs bepaald op 1299 euro. Vanaf maart is de 17,5mm te bestellen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse