Vluchtpatroon van vogels vastgelegd

Vluchtpatroon van vogels vastgelegd

Nadja Geskus 1026 0
Wat lange sluitertijd met beweging doet weet iedereen. Xavi Bou was echter op zoek naar een andere uitwerking om het vluchtpatroon van vogels haarscherp te kunnen vastleggen. In zijn serie 'Ornitographies' gebruikt hij wel honderden foto's om tot een bijzonder resultaat te komen.

Vluchtpatroon

Toen de Spaanse fotograaf Xavi Bou een kind was, nam zijn grootvader hem vaak mee naar verschillende natuurgebieden. Samen konden ze uren vogels spotten en Xavi Bou's interesse voor vogels groeide met de dag. Tegenwoordig resulteert die interesse voor vogels in prachtige foto's. Maar dit zijn niet de standaard vogelfoto's die je zou verwachten. Nee, Xavi Bou wil met zijn foto's aantonen hoe het er uit zou zien als vogels een vluchtpatroon achter zouden laten. 

Honderden foto's

De welbekende manier om beweging vast te leggen, lange sluitertijd, was niet de manier die Xavi Bou wilde gebruiken. De beweging werd namelijk erg wazig en hij wilde juist het patroon haarscherp op de foto kunnen vastleggen. 'Ik zocht naar een techniek waarbij ik verschillende seconden van een vlucht in één foto kon bevriezen,' vertelt de fotograaf. Daarom besloot Xavi Bou om verschillende foto’s in de nabewerking op elkaar te stapelen. In het eindresultaat zijn vaak wel meer dan zeshonderd individuele foto's bij elkaar gevoegd. 

“Ornitographies” is in zijn geheel te bekijken op de website van Xavi Bou.

vluchtpatroon

vluchtpatroon

vluchtpatroon

vluchtpatroon

vluchtpatroon

vluchtpatroon

vluchtpatroon

vluchtpatroon

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja