Viviane Sassen - UMBRA

Julian 3300 0
Tot en met 1 juni 2014 is in het Nederlands Fotomuseum het bijzondere fotografieproject UMBRA van Viviane Sassen te zien. Sassen is nationaal en internationaal een van de meest toonaangevende fotografen van dit moment. Speciaal voor het museum maakt zij een serie nieuwe werken.

Persbericht:

In de serie die Viviane Sassen speciaal voor de expositie maakte, staat het voor haar kenmerkende spel met schaduw centraal. Daarnaast is de tentoonstelling aangevuld met niet eerder naar buiten gebrachte beelden uit haar archief. UMBRA (Latijn voor schaduw) wordt gepresenteerd als één grote ruimtelijke installatie.

Viviane Sassen is mode- én autonoom fotograaf en bekend geworden met verleidelijke kleurenfoto’s waarin vorm en inhoud op de rand van abstractie balanceren. Uitbundige kleuren spelen daarin een even grote rol als diepe schaduwen, die in haar foto's aan bestaande vormen soms raadselachtige contouren geven.

De menselijke figuur, het lichaam en de pose zijn belangrijke klassiek-artistieke thema's in haar werk. Haar spel met realisme en abstractie in de fotografie, dat onze blik verwart en betekenissen open laat, is echter zeer eigentijds. Sassen laat ons nadenken over het realistische karakter van de fotografie, dat bij haar zowel spectaculaire als poëtische kanten heeft.

Viviane Sassen
Lemogang Totem Umbra series, 2014 © Viviane Sassen

Tentoonstelling

UMBRA toont het vrije werk van Sassen in een caleidoscopische tentoonstelling waarin de schaduw veelal een metafoor is voor de menselijke psyche. Angsten en verlangens, maar ook fantasie en illusie, intrigeren en prikkelen de beschouwer. De ervaring wordt versterkt door het creëren van lichtdonker contrasten in de ruimte, zoals Sassen dat ook in haar foto's doet. Daarbij maakt zij gebruik van onder meer videoprojecties en spiegels. Haar spel met realisme en abstractie in de fotografie heeft zowel spectaculaire als poëtische kanten.

Het Nederlands Fotomuseum wil met UMBRA nadrukkelijk ruimte geven aan het artistiek experiment binnen de fotografie en nieuwe invalshoeken creëren in het nadenken over de verschuivende grenzen van het documentaire beeld.

Samenwerking

Sinds een jaar richt het Nederlands Fotomuseum zich op het cultureel ondernemen. In tijden waarin subsidies van nationale en lokale overheden minder vanzelfsprekend zijn moeten we nieuwe wegen gaan verkennen om de kernactiviteiten te blijven doen. Het aangaan van inventieve samenwerkingen  is een van de speerpunten. Voor UMBRA is het museum een bijzondere sponsorrelatie aangegaan voor zowel de opdracht, de tentoonstelling als het gelijknamige fotoboek. Na afloop van de tentoonstelling krijgt het Nederlands Fotomuseum de serie UMBRA in langdurige bruikleen.

Viviane Sassen
Cluster, 2013 © Viviane Sassen

Publicatie

Bij de tentoonstelling is de publicatie UMBRA uitgebracht. Het is een bijzondere uitgave met een selectie van 11 foto's uit de UMBRA tentoonstelling en 11 gedichten van Maria Barnas. De publicatie is een collectors item en voor 50 euro te koop in de Museumwinkel.

Biografie Viviane Sassen

Viviane Sassen (Amsterdam, 1972) is een Nederlandse fotograaf en beeldend kunstenaar die internationaal furore maakt. Zij werkt als modefotograaf voor avant-gardetijdschriften als Dazed & Confused, Purple en Fantastic Man en modemerken als Miu-Miu, Missoni en Adidas / Stella McCartney.

Vorig jaar was Sassen een van de drie Nederlandse kunstenaars (met Erik van Lieshout en Melvin Moti) in de centrale tentoonstelling van de 55ste Biënnale van Venetië. Ook is haar werk zowel nationaal als internationaal te zien geweest in diverse solo- en groepstentoonstellingen. In 2007 ontving zij de eerste prijs bij de Prix de Rome en in 2011 won ze de International Center of Photography Infinity Award voor Toegepaste kunst, Mode en Reclamefotografie.

Eveneens werd ze in 2011 als een van de zes kunstenaars geselecteerd voor de befaamde, jaarlijkse New Photography Exhibitions in het Museum of Modern Art in New York. Viviane Sassen wordt vertegenwoordigd door galerie Stevenson in Cape Town, Zuid Afrika.