Visuele referentie: RAW versus JPEG

Visuele referentie: RAW versus JPEG

Senta Bemelman 4172 3
Fotograaf Austin Paz creëert een beeld bij het verschil tussen RAW en JPEG bestanden. Door foto’s te croppen en de exposure te verhogen, wordt getoond dat zelfs in schaduwen verschillen zichtbaar zijn.

Om dit resultaat tot stand te brengen heeft de fotograaf gekozen om de Canon 70D zonder objectief te gebruiken. De zwarte foto’s zijn gemaakt met iso-waarde van 3200, bij een sluitertijd van 1/60 seconde. Door de RAW+JPEG modus van het toestel, kon dit in een klik. Bij de 70D heb je bovendien ook de optie om direct op je camera RAW afbeeldingen te verwerken en bewerken, in plaats van met de Adobe Camera Raw editor te werken. 

Verschil

Het verschil is duidelijk terug te zien in de grootte van de pixels, de pixeldichtheid en in het kleurverschil van de foto’s. Hieronder kun je het resultaat bekijken.


Foto © Austin Paz

Freelensing

Freelensing, of lens whacking, komt steeds vaker voor. Fotograferen zonder bevestigd objectief kan hetzelfde effect opleveren als een tilt-shift-objectief. Voor de Canon 70D zou het Canon TS-E-17mm-objectief deze functie kunnen vervullen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Willemijn

Die kleurige jpg is veel boeiender dan de saaie paarse sneeuw van de RAW... :-P
Maar serieus: de fotografen die niet in 1 keer een goed belichte foto kunnen maken, die moeten het inderdaad maar bij RAW houden! Ik zie op veel fotosites veel geblabla over 'natuurlijk in RAW geschoten en bewerkt met...', en iedereen praat elkaar maar na, maar als je dan het eindresultaat ziet is dat vaak gewoon vreselijk saai en oninteressant!

afbeelding van RHBoks

RAW data is te beschouwen als een negatief een tussenproduct, JPEG data is direct een eindproduct zoals een diapositief, er valt weinig mee te manipuleren want dat heeft invloed op de kwaliteit daarom moet het goed zijn en hooguit geschikt voor bijsnijden. Voor de purist zou ik zeggen gebruik JPEG in max kwaliteit en voor de diegene die wil spelen wat vroeger de doka was gebruik RAW voor opslag zou ik altijd TIFF aan houden weggechreven op voorlopig een M-disc totdat er iets beters komt.

afbeelding van Roy W. Kalkhove

Ik zie zo weinig van de ziel van de fotograaf in de huidige fotografie. Visueel mooi werk, maar ik kijk er in en vind weinig. Omdat de fotograaf het er niet ingestopt heeft.”
Ik heb die gewaarwording. Je ziet veel werk waarvan je denkt: dit is ‘gemaakt’; je krijgt niet het gevoel dat hier iemand bezig is geweest die echt iets heeft gezien. In plaats daarvan is er iets verzonnen wat er eigenlijk niet is.- Helemaal eens met de opmerking van Eddy van Wessel. . . . m.a.w Leer eens goed fotograferen !! Ik heb zelf veel in RAW gefotografeerd, maar tenslotte gaat het om wat wil vertellen met een opname !!