Vind je gestolen camera terug met behulp van exif-data

jesse kraal 2512 1
Je hoopt dat het je nooit overkomt: je foto-apparatuur wordt gestolen. Mocht het noodlot toeslaan, dan is er wellicht nog enige hoop. Zowel CameraTrace als Stolen Camera Finder zoeken het internet af naar foto's die zijn gemaakt met jouw gestolen toestel.

CameraTrace en Stolen Camera Finder maken beiden gebruik van exif-gegevens. Deze informatie die wordt meegezonden met je foto's, bevat niet alleen informatie over je camera-instellingen. Vaak bevat de exif ook het serienummer van je camera.

Helaas geen waterdicht systeem, niet elke camera heeft het serienummer in de exif-informatie zitten (geen van de Sony-toestellen doet dit bijvoorbeeld) en de website waar de meeste foto's worden geüpload - Facebook - verwijdert juist de exif-gegevens van alle foto's tijdens het uploaden.

Bijzonder groot is de kans dat je je camera op deze manier terugvindt dan ook niet, maar uitgesloten is het niet. Er zijn al enkele verhalen bekend van mensen die langs deze weg hun gestolen (of verloren) camera's terug vonden. Heel veel geld kost het je ook niet. CameraTrace kost tien doller per camera, Stolen Camera Finder is zelfs helemaal gratis. Wel kun je een kleine donatie doen of helpen de database van serienummers uit te breiden door de Google Chrome plug-in te downloaden.

camerafinder
Het percentage teruggevonden camera's is laag, in Nederland werd slechts één camera gevonden

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Anoniem

Net even getest met een specifieke serialnummer van een leen toestel. Ondanks de match, krijg ik geen foto te zien van de match. En kan verder niks doen met de service van Stolen Camera Finder.