Vincent Mentzel signeert bij Athenaeum Nieuwscentrum

Redactie 953 0
Vincent Mentzel signeert vrijdag 6 mei zijn nieuwste boek 'Foto Vincent Mentzel' bij Athenaeum Nieuwscentrum in Amsterdam. Mentzel werkte veertig jaar als staffotograaf voor NRC Handelsblad.

Vanaf 16:30 tot 18:00 uur kan iedereen in de Amsterdamse boekenwinkel terecht voor een handtekening van Vincent Mentzel. Natuurlijk wel alleen op zijn nieuwste uitgave 'Foto Vincent Mentzel'. Ook is er ter gelegenheid van de signeersessie een borrel.

Vincent Mentzel

Mentzel staat bekend om zijn fotojournalistiek voor het NRC Handelsblad. Sinds de jaren zeventig was hij daar staffotograaf en bepaalde hij het gezicht van de krant.

Zijn doorbraak kwam toen hij dagelijks de Haagse poli­tiek begon te volgen met zijn camera. Door zijn nauwe relaties met politici die hier uit voortvloeide, kon hij hen achter de schermen fotograferen. Later werd hij dan ook wel de 'fotograaf van de macht' genoemd. Hij portret­teerde toen voornamelijk ministers, staatshoofden, en dictators (in binnen- en buitenland).

Zijn foto van een omhoog kijkende minister president Den Uyl werd in 1973 onderscheiden als 'Beste Nederlandse Persfoto' bij de World Press Photo.

Het werk van de fotograaf veranderde in de loop der jaren, maar Mentzel bleef altijd een dagbladfotograaf. 'Mensen moeten niet hoeven op te bellen om te vragen wat er op een foto nou eigenlijk te zien is. Een opvallende foto maken mag, maar de eerste les blijft: informatie geven', schrijft hij op zijn website.

Foto Vincent Mentzel

In dit nieuwe fotoboek geeft Mentzel aan de hand van vele portretfoto’s een overzicht van veertig jaar Nederlandse geschiedenis. De portretten bestaan uit mensen die de afgelopen decennia mede hebben vormgegeven. De foto's worden bijgestaan door teksen van NRC-columnist H.J.A. Hofland en publicist Geert Mak.

Tentoonstelling 'Het oog van Nederland'. Foto's uit deze expositie zijn ook terug te vinden in Vincent Mentzel's nieuwste boek.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie