Vincent Mentzel - Het oog van Nederland

Redactie 1591 0
De Kunsthal Rotterdam presenteert een groots retrospectief van één van Nederlands bekendste fotojournalisten: Vincent Mentzel. Hij werkte veertig jaar als staffotograaf van NRC Handelsblad en laat Nederland met zijn pensioen een uitgebreid oeuvre na.

Het overzicht van 'Het oog van Nederland' laat vier decennia nieuwsmomenten zien vol foto's die op ieders netvlies gebrand staan. Vincent Mentzel zelf vertelt in de tentoonstelling over zijn favoriete foto's en wat zich op het moment van opname buiten het oog van de camera afspeelde.

Doorbraak

In de jaren zeventig en tachtig breekt Vincent Mentzel door met zijn foto's van de Nederlandse politiek. Zijn portretten van Willem Drees, Joop den Uyl en de jonge Hans Wiegel zijn iconen van de fotojournalistiek. Na zijn ‘Haagse carrière' reist Mentzel voor NRC naar China, het Midden-Oosten, Suriname, de DDR en Amerika. 

Dagbladfotograaf

Voor zijn camera spelen zich politieke gebeurtenissen af zoals de Eerste Golfoorlog en het studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede. Zijn buitenlandreportages omvatten daarnaast straattaferelen en stadsgezichten die hij met oog voor sfeer en detail maakt. Hoewel door de jaren zijn werkterrein en techniek verandert, blijft Mentzel te allen tijde dagbladfotograaf: een foto moet informeren.

Foto © Vincent Mentzel, Daan van Golden, 2010

Portretfotografie

Mentzel is befaamd om zijn portretfotografie. Of het nu om de Koningin gaat of leden van het Koninklijk Huis, actrices als Audrey Hepburn en Carice van Houten, een kunstenaar als Daan van Golden, volkszanger André Hazes of bokser Mohammed Ali, hij weet hen allen feilloos te treffen. Als fotograaf weet hij in korte tijd een bijzondere band met zijn model te scheppen. Het levert intieme, kwetsbare en persoonlijke portretten op.

Foto © Vincent Mentzel, Audrey Hepburn, 1988

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie