Vijf nieuwe Nikon-patenten

jesse kraal 3097 1
Er zijn een vijftal nieuwe patenten van Nikon opgedoken. Hoewel het niet zeker is of de ontwerpen het halen tot de productiefase bieden ze wel een mooie inkijk in de ontwikkelingsstrategie van de fabrikant.

Twee van de vijf vrijgekomen patenten hebben betrekking tot Nikon's toekomstige compacte systeemcamera. Het eerste patent is een ontwerp voor een 10-100mm zoomobjectief met optische beeldstabilisatie. Als je uitgaat van een cropfactor van 2,7x, dan heb je effectief een 27-270mm zoombereik. De introductie van een dergelijk objectief is niet onwaarschijnlijk, concurrenten als Sony en Olympus bieden al een soortgelijk objectief aan voor hun compacte systeemcamera's.

Nikon 10x zoom-objectief

Verstelbare elektronische zoeker

Een ander interessant ontwerp is de evf met verstelbare kijkhoek. We hebben zo'n zelfde soort ontwerp eerder gezien bij onder andere de VF-2 en VF-3 van Olympus en de elektronische zoeker voor de Sony NEX-5N, met het verschil dat deze zoekers afneembaar zijn. Het patent van Nikon laat een evf zien die geïntegreerd is in het ontwerp van de camera, maar die wel onder een hoek van grofweg 45 graden is te verstellen.

verstelbare evf

Gps-ontvangers

Sony rust momenteel al een aantal dslr's (A55, A77) uit met een gps-ontvanger. Dat ook Nikon werkt aan deze mogelijkheid bewijzen de twee patenten. Het eerste patent laat een gps-ontvanger zien die ingebouwd is in het camerahuis, net boven het penta-prisma. Om te voorkomen dat een externe flitser of ander apparaat dat in de hotshoe geschoven wordt de meting beïnvloedt, kan de ontvanger iets naar voren kantelen.

ingebouwde gps-ontvanger met kantelmogelijkheid

Bij het tweede ontwerp is de ontvanger niet geintegreerd in de camera zelf, maar in de batterijgrip. Overigens biedt Nikon al enige tijd de mogelijkheid om op een aantal modellen een gps-ontvanger aan te sluiten. Deze externe ontvanger schuif je in de hotshoe van je camera.

gps-ontvanger in batterijgrip

Bouncen met ingebouwde flitser

Tot slot zien we een ingebouwde flitser waarvan je de flitskop kunt verstellen. Het nadeel van ingebouwde flitsers is het directe flitslicht wat vaak platte en sfeerloze foto's oplevert. De mogelijkheid om met de ingebouwde flitser ook indirect te kunnen flitsen, geeft je meer vrijheid in het gebruik van flitslicht.

neigbare flitskop

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Arumes

Een geïntegreerde verstelbare EVF is ook niet nieuw. Minolta had dit in 2001 al op de DiMAGE A7.
http://www.dpreview.com/reviews/minoltadimage7/page4.asp