Vijf jaar cel geëist tegen oud-topman Olympus

EleniHoefsloot 1468 1
Oud-topman Tsuyoshi Kikukawa verdwijnt mogelijk voor vijf jaar achter de tralies wegens zijn rol in Olympus' financiële schandaal. Hij staat terecht voor betrokkenheid bij een van de grootste boekhoudfraudes in de Japanse geschiedenis.

Tegen voormalig bedrijfsaccountant Hideo Yamada wordt 4,5 jaar cel geëist vicepresident Hisashi Mori hangt een celstraf van vier jaar boven het hoofd.

De drie zouden gesjoemeld hebben met de boekhouding tussen 2007 en 2011, het bedrag dat met de fraude gemoeid is zou zo'n 1,3 miljard euro bedragen. 

Kikukawa bekende in september 2012 zijn rol in het schandaal. Mocht hij de geëiste vijf jaar cel krijgen, dan zit hij vast tot zijn 77e.

Naast celstraffen legt de rechtbank Olympus een boete op van een miljard yen (ca 8,3 miljoen euro). De gedaagden kunnen zich volgende maand verweren tegen de eisen.

Michael Woodford bracht het schandaal in oktober 2011 aan het licht. Hij werd als eerste niet-Japanner CEO van Olympus,  maar al na twee weken volgde zijn ontslag. Op papier omdat hij niet zou passen in de Japanse cultuur. De werkelijke reden was dat hij onverklaarbare betalingen wilde laten onderzoeken.

Voor Woodford is er wel goed nieuws: hij kan naar het schijnt een schadevergoeding van tien miljoen pond tegemoet zien.

Michael Woodford schreef een boek over het schandaal: 'Exposure: Inside the Olympus Scandal: How I Went from CEO to Whistleblower'.

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Eleni

afbeelding van Anonymous

Leuk, zo'n overgeschreven Engelstalig persbericht. Ook goed om te zien dat jullie redacteuren mooie alinea's kunnen maken en niet schaapachtig twee zinnen schrijven en enter drukken, zoals in de Engelstalige media inderdaad gewoonte is. Goed werk!