Vier fotografen vastgehouden in Georgi

Redactie 1431 0
Sinds 7 juli worden vier fotografen vastgehouden door de Georgische autoriteiten. De fotografen, waaronder de persoonlijke fotograaf van de Georgische president, worden verdacht van spionage. De priv

In 2008 voerde Georgiƫ nog oorlog met Rusland en is daarom extra oplettend als het gaat om spionageactiviteiten. Dit is dan ook de reden dat de vier fotografen, Giorgi Abdaladze, Zurab Kurtsikidze, Irakli Gedenidze en diens echtgenote Natia Gedenidze gearresteerd zijn. Zij zouden foto's doorgespeeld hebben naar Rusland.

Bekentenis

Irakli Gedenidze, de persoonlijke fotograaf van de Georgische president Mikheil Saakhashvili, heeft als eerste bekent. Zaterdag 9 juli heeft hij op de Georgische televisie verteld dat hij informatie naar de Russische geheime dienst doorspeelde. Hij liet weten dat hij foto's verkocht aan een collega en dat deze persoon ze weer doorspeelde naar Rusland. De beelden bevatten gegevens over het reisschema van de president, de route die zijn autocolonne reed en gegevens over verschillende kantoren.

Onschuldig

Fotografen Zurab Kurtsikidze (fotograaf van het Europese agentschap voor persfotografen EPA) en Giorgi Abdaladze (freelance fotograf voor het Georgische ministerie van Buitenlandse Zaken) zijn volgens hun advocaten onschuldig, schrijft de New York Times.

Kurtsikidze zou volgens de Georgische autoriteiten inlichtingen doorgespeeld hebben aan twee Russen die voor de Russische geheime dienst zouden werken. Abdalez is gearresteerd vanwege het feit dat het ministerie van binnenlandse zaken over audio-opname zou beschikken waarop Kurtsikidze hem om zijn rekeningnummer vraagt. Alsnog ontkennen ze beiden.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie