Verwijderde reportage Cris Toala Olivares teruggehangen

Redactie 1245 0
De fotoreportage die Cris Toala Olivares maakte tijdens een olijfplukreis in Palestijnse gebieden is weer te zien in de Haarlemse openbare bibliotheek. Eerder werden de foto’s na één dag te hebben gehangen door de bibliotheek verwijderd.

De fotoreportage toont een beeld van het leven in Palestijnse gebieden. Op de foto’s wordt het moeilijke bestaan van Palestijnse olijfboeren belicht, die alleen mogen oogsten onder toeziend oog van internationale waarnemers om aanhoudingen en beschietingen van Israëlische militairen te voorkomen. Zo is onder andere te zien hoe Palestijnse demonstranten aangevallen worden met traangas.

Olivares maakte de fotoreportage in samenwerking met de campange Plant een olijfboom.  Hij won met een foto uit zijn reportage een prijs in de Zilveren camera-wedstrijd in de catagorie ‘buitenlands nieuws’.


Foto © Cris Toala Olivares

Aanstoot

Vorige week werd tot grote woede van de Nederlands-Equadoriaanse fotograaf de reportage verwijderd in opdracht van bibliotheekdirectrice Lotte Sluyser. Zij stelde dat mensen aanstoot kunnen nemen aan de tentoonstelling omdat deze éénzijdig politiek gekleurd zou zijn.

Olivares, die met de foto’s al eerder in onder andere De Telegraaf en Times Magazine stond, reageerde woedend en beschuldigde de directrice van censuur. Ook het Breed Platform Palestina was niet te spreken over de verwijdering.

Na overleg met het Haarlemse college van B&W besloot de directie van de bibliotheek de expositie weer terug te hangen om verdere commotie te voorkomen. De expositie is tot en met zaterdag drie april te zien in Bibliotheek Centrum, Gasthuisstraat 32 te Haarlem.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie