Vijf Pentax-dslr's op komst

Verwacht: vijf nieuwe Pentax-dslr's en aps-c-compact

jesse kraal 2611 0
Volgens Photorumors kunnen we de komende tijd een stortvloed aan Pentax-dslr's verwachten. Liefst vijf verschillende modellen, in een prijsklasse tussen de 400 en 2000 dollar. Dat klinkt als een compleet herzien gamma.

Op de Photokina in september 2012, hoorden we het al uit de mond van de Nederlandse importeur: Ricoh werkt hard aan nieuwe camera's voor Pentax. Daar waar vorige eigenaar Hoya weinig geld stak in ontwikkeling, zou Ricoh grote ambities hebben met Pentax. De grote camerabeurs kwam voor het merk alleen net iets te vroeg, want deze nieuwe toestellen waren nog niet klaar.

Volgens Photorumors kunnen we binnenkort vijf nieuwe dslr's van Pentax verwachten, een heuse stortvloed aan Pentax-nieuws dus! De eerste aankondiging zou vermoedelijk nog deze maand plaats vinden, het is onduidelijk of alle toestellen tegelijkertijd worden gepresenteerd. Dat het om een compleet assortiment gaat, word wel duidelijk uit de prijsklasse waarin deze modellen gaan opereren: tussen de 400 en 2000 dollar.

Fullframe

Voor een camera met een aps-c-sensor lijkt 2000 dollar een iets te forse prijs. Het lijkt dan ook voor de hand te liggen dat we over niet al te lange tijd dan eindelijk de fullframe Pentax te zien krijgen. Dat het merk werkt aan zo'n toestel is een publiek geheim, want zelfs de fabrikant zelf doet geen moeite deze geruchten te ontkennen.

Als de prijs van 2000 dollar klopt, dan zal deze fullframe-camera in het 'nieuwe' budgetsegment opereren, dat ontstaan is door de introductie van de Canon 6D en Nikon D600. Dat laatste toestel beschikt overigens over een Sony-sensor en dat merk heeft al eerder sensoren geleverd aan Pentax. Dat ook Pentax' betaalbare dslr gebruik zal maken van de 24-megapixel Sony-chip lijkt dan ook niet onwaarschijnlijk.

Pentax K-3
Onze impressie van een fullframe Pentax K-3

Vers bloed gewenst

Behalve een fullframe-dslr, kunnen we ook zeker een of twee dslr's verwachten die onder de K-30 vallen. Op de website van Pentax staan toestellen als de K-r en de K-x nog niet onder het kopje 'oude producten', die naam verdienen deze camera's echter zonder meer. Ook in het middensegment is vers bloed gewenst. De K-5 II en K-5 IIs mogen dan nog relatief nieuw zijn, onderhuids verschillen ze amper met de K-5 uit september 2010.

Aps-c-compact

Behalve dslr's, zou er ook een compactcamera met aps-c-sensor onderweg zijn. Dit model zou een prijskaartje krijgen van zo'n 700 dollar en qua specificaties vergelijkbaar zijn met de Nikon Coolpix A. Niet duidelijk is of het gaat om een Pentax of een Ricoh. Dat laatste merk maakte in het analoge tijdperk fuore met de GR1 met 28mm-objectief. De GR-Digital's hebben eveneens een 28mm-objectief (35mm equivalent) maar een relatief kleine 1/1,7-inchsensor. Een GR-Digital V met aps-c-sensor zou dan ook een ├ęcht waardige opvolger van de GR1 kunnen zijn.

Ricoh GR-D IV
Krijgt de opvolger van deze Ricoh GR-Digital IV wellicht een aps-c-sensor?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse