Vertrek uit Afghanistan: Een missie op zich

Julian 1169 0
De Audiovisuele Dienst Defensie (AVDD) brengt het vertrek van militairen en materieel uit Afghanistan in beeld: hoe gaat dat logistiek en operationeel te werk? De reportage is grotendeels gemaakt door Richard Frigge.

Frigge verblijft sinds 22 juli dit jaar in Afghanistan en legt daar het vertrek van de militairen vast. Een selectie van veertig foto’s en een korte film moeten een goed beeld geven van de omvang van deze taak.

Missie

De Nederlandse militairen zitten sinds 2002 in Afghanistan. Op 1 augustus jongstleden heeft Nederland zijn taak in de provincie Uruzgan beëindigd. Met het besluit de missie te verlaten kwam een enorme logistieke operatie op gang, waarvoor in januari 2010 een Redeployment Taskforce (RDTF) van zevenhonderd militairen is geformeerd. Deze eenheid zorgt niet alleen voor het inpakken en vervoeren van materieel, maar ook voor de overdracht van de kampen en de beveiliging van de konvooien. Fotografen van de Audiovisuele Dienst Defensie (AVDD) legden ook deze afsluitende fase van de missie vast.

Einde

In de afgelopen vier jaar heeft het Legermuseum, in samenwerking met de AVDD, diverse fotoreportages over het werk en leven in Afghanistan vertoond. Met Vertrek uit Afghanistan wordt deze reeks afgesloten.


Foto's © Audiovisuele Dienst Defensie