Verslag: prijsuitreiking Photo Academy Award 2010

Redactie 500 0
Gewapend met bloggercam, fotocamera, laptop en Twitterfoon waren we aanwezig op de prijsuitreiking van de fotowedstrijd Photo Academy Award 2010 in het Fotomuseum Den Haag. Het live verslag las je op ons Twitterkanaal en hier op de website.

We waren wat eerder ter plaatse dan het reguliere bezoek, zodat we de nodige voorbereidingen konden treffen.  Dat bleek niet voor niets; het Fotomuseum druppelde in ijltempo vol met met bezoekers. Gelukkig  hadden we van tevoren een 'verslaggevershokje' geregeld, en wat voor een: de kleedkamer van presentator Ruben Nicolai.

Na een korte kennismaking met de ex-grappenmaker moesten we allerijl weer wegwezen uit zijn hokje: hij zat een kwartier voor tijd nog flink te zweten op zijn tekst en was daarbij rust beloofd door de organisatie. Kunnen we inkomen. Na onze deo-stick aan hem te hebben geleend, maakten we ons uit de voeten.

Prosecco

Het bezoek werd net als vorig jaar hartelijk ontvangen met een glas prosecco. Het was al vroeg druk, kennelijk wilde niemand ook maar iets missen van de officiële uitreiking. Uiteindelijk stond de receptiezaal van het Fotomuseum dan ook stampvol. Sommigen zaten relaxed een biertje te 'doen', anderen keken vol verwachting en met gespannen blik naar het podium, waar Ruben Nicolai nog even op zich liet wachten. Een kwartiertje later dan gepland begon het festijn alsnog, waarna de ex-lama met zijn grappen al snel het publiek op zijn hand had, go Ruben! 

Onder begeleiding van swingende muziek maakte Ruben één voor één de winnaars bekend. Voor ons natuurlijk geen verrassing meer, maar in de zaal gingen af en toe kreten van blijdschap en verbazing de lucht in. Vooral tweevoudig winnares Linelle Deunk stak haar enthousiasme daarbij niet onder stoelen of banken.

Ruben Nicolai als gastheer op de TPAA 2010 prijsuitreiking. Een geslaagde zet, zo bleek.

Afwezig

De grote afwezige was overall-winnares Melanie Matthieu, die op stage was in Zwitserland. Gelukkig was haar moeder wel in de zaal om de prijs met knikkende knieën namens Melanie in ontvangst te nemen. Volgens Ruben Nicolai heeft ze tenslotte een belangrijke bijdrage gehad in het werk van haar dochter: "Zonder jou was ze er niet geweest."

Melanie Matthieu bleek niet enige te zijn die verstek liet gaan; ook Wouter Verbeylen en Frederick Buyckx hadden het te druk om hun prijzen in ontvangst te nemen. Ruben Nicolai liet zich niet uit het veld slaan en belde Wouter Verbeylen op zijn mobiele telefoon, waarbij hij en passant het nummer hardop voorlas zodat nu iedereen Wouter kan bellen. Beetje jammer dat Wouter zijn telefoon niet opnam, maar er wacht hem een fijne voicemail van de ex-lama.

De vaste uitreikingsroutine werd nog twee keer ruw verstoord, omdat zowel de Melkweg Galerie als Elle Magazine geen keuze hadden gemaakt uit het rijtje genomineerden. De Melkweg-galeriehoudster besteeg het podium om aan te kondigen dat ze alle genomineerde fotografen uitnodigde om hun werk bij haar te tonen, maar Elle liet schriftelijk weten dat ze het ingezonden werk helaas niet goed genoeg vonden.

Stand

Toen de uitreikingen erop zaten, haastten we ons naar de speciale DIGIFOTO Pro-stand om onze special over de Photo Academy Award uit te delen. Onze PR-stagiaire Yildiz kon de grote vraag nauwelijks bijhouden, maar hoefde gelukkig uiteindelijk niemand zonder exemplaar en beteuterd hoofd naar huis te sturen.

Onder het genot van een hapje en een drankje mengden we ons vervolgens onder het publiek aan de bar en in de expositieruimte, om daar een praatje te maken met de winnaars. De roem was ze gelukkig nog niet naar het hoofd gestegen en heel ontspannen konden we onze inzichten over fotografie delen met deze gelukkigen. Ruben Nicolai bleek nog bereid om zijn krabbel op één van de specials te zetten die we binnenkort gaan verloten. Houd daarom onze website in de gaten!

Tot ons grote verdriet ging de bar van het Fotomuseum dicht om half tien en moesten we ons laatste glas bier leegdrinken. Met een fijne roes, uiteraard veroorzaakt door de geweldige avond die we hebben gehad, maakten we ons per auto, tram en fiets uit de voeten. Tot volgend jaar op de Photo Academy Award 2011!

PhotoQ-hoofdredacteur Edie Peters vertelt waarom Iris Box zijn categorie gewonnen heeft.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie