OM-D: Photography Playground

Verslag: Olympus OM-D Photography Playground

Julian 2620 0
Olympus heeft in Berlijn een oude fabriek voor theaterdecors omgebouwd tot een enorme speeltuin voor fotografen. Olympus Nederland nodigde ons uit om de ruimte van zo'n zevenduizend vierkante, gevuld met installaties van internationale kunstenaars te verkennen met de OM-D.

Het is inmiddels alweer meer dan een jaar geleden dat Olympus de OM-D EM-5 introduceerde. Een belangrijke camera voor Olympus, het toestel werd erg goed ontvangen door zowel de pers als het publiek. Ook wij waren behoorlijk onder de indruk van de het topmodel met zijn retro-uiterlijk, te danken aan een zeer goede sensor, uitstekende beeldstabilisatie en tal van instelmogelijkheden.

Ook al zijn we intussen ruim een jaar verder, de OM-D E-M5 behoort nog altijd tot de beste compacte systeemcamera's van het moment. Olympus wil potentiele kopers daarvan overtuigen door ze dat zelf te laten ervaren. Dat is dan ook precies het doel van de 'Photography Playground' in Berlijn.

OM-D

Zelf aan de slag

Bij aankomst in de Opernwerkstätten, een voormalige theaterdecorfabriek waar de tentoonstelling plaatsvindt, krijgen bezoekers (na het achterlaten van een kopie van hun paspoort) een Olympus OM-D E-M5 met 12-50mm kitlens te leen. Een geheugenkaartje hoef je zelf niet mee te nemen, de testcamera's zijn voorzien van een 4GB-kaartje en dat mag je na afloop mee naar huis nemen zodat je de foto's op je gemak kunt bekijken.

Twaalf kunstwerken

In de  Opernwerkstätten – een voormalige theaterdecorfabriek – heeft Olympus twaalf kunstenaars hun gang laten gaan. Het enorme gebouw met diverse verdiepingen heeft een vloeroppervlak van zo'n zevenduizend vierkante meter. De twaalf kunstwerken lopen flink uiteen en laten je elk op een andere manier de camera aan de tand voelen.

Wij waren met name onder de indruk van de laserinstallaties, die in combinatie met rookmachines spectaculaire beelden opleveren. Lasers en camera's worden nogal eens genoemd als een slechte combinatie. Laserlicht zou je sensor kunnen beschadigen. Olympus denkt daar anders over, want je kunt je helemaal uitleven met lange sluitertijden en de Live Bulb-functie, waarbij je het beeld opgebouwd ziet worden terwijl je de foto maakt.

Alles over de twaalf kunstwerken kun je (in het Duits) lezen op www.createyourownworld.de, maar ook zonder de achtergrondinformatie en de 'betekenis' achter de kunstwerken kun je prima aan de slag tijdens de expositie. Ben je van plan een bezoekje te brengen, dan is het aan te raden een statief mee te nemen, zodat je in de donkere ruimtes aan de slag kunt met lange sluitertijden.

12 kunstwerken

Foto's

In onderstaande slideshow vind je een selectie van de foto's die we maakten in de OM-D: Photography Playground. We schoten de foto's in raw, met de OM-D in combinatie met het nieuwe Sigma 19mm f/2.8 Art-objectief dat we zelf meebrachten. De foto's zijn bewerkt in Lightroom 4. Bekijk ze in groot formaat of download ze in originele resolutie via de opties in het menu.

Gratis toegang

De OM-D: Photography Playground in de Berlin is dagelijks geopend van 26 april t/m 24 mei 2013 van 11.00 tot 19.00 uur. Toegang is gratis.

Fotowedstrijd

Heb je deelgenomen aan de OM-D Photography Playground, dan kun je via de website achteraf je beste foto (gemaakt met de OM-D) insturen en kans maken op het winnen van een Olympus OM-D E-M5.