Verslag: BREDAPHOTO bepaalt straatbeeld

Redactie 640 0
Natuurlijk waren we bij de opening van BREDAPHOTO, maar toen konden we de expositie nog niet bewonderen. Vorige week gingen we terug naar Breda om eens een uitgebreider kijkje te nemen, zowel buiten als binnen.

Breda is niet zo'n grote stad. Wanneer je dus uit het centraal station komt lopen en je op straat verschillende jongeren tegenkomt met dslr's over hun schouder, dan weet je dat er wat gaande is. Zoals de meeste nu wel door hebben, vind van 16 september tot 24 oktober het BREDAPHOTO-festival in de Brabantse stad plaats. Na een kort wandelingetje door Valkenberg en wellicht een kleine omweg over de Grote Markt, kan het Chassépark niet gemist worden: het kloppende hart van het internationale fotografiefestival.

Chassépark

In het Chassépark zijn meterhoge stellages opgetrokken om plaats te bieden aan de immense foto's. De 'supermarkt foto's' (hyper) van Fransman Denis Darzacq springen meteen in het oog, wellicht omdat deze hoofdstellage nog een slag groter is dan de rest. Het tot groot buitenmuseum getransformeerde park biedt de uitgelezen expositieruimte door een combinatie van nieuwe architectuur en een strakke vormgeving. Het groen geeft de foto's wat levendigs, zeker met de foto's van afval uit onze welvaartsmaatschappij van de Amerikaan Chris Jordan op de achtergrond.

In totaal exposeren meer dan twintig fotografen in het Chassépark. De meest uiteenlopende onderwerpen komen dan ook aan bod en dat maakt de plek voor zowel toevallige voorbijgangers als bezoekers aantrekkelijk. Zo vaak fietst er iemand door het park om even later toch af te stappen en een betere blik te werpen. Tegelijkertijd staan er groepjes scholieren en studenten foto's van de foto's te maken, of wandelt een ouder echtpaar voorbij aan beelden van een wereld die ze niet kennen.

Stadsgallerij

Naast het epicentrum van BREDAPHOTO zijn er nog een aantal locaties waar het werk van  zowel bekende als onbekende fotografen hangt. De Stadsgallerij vormt daarbij het centrale punt, hier kun je overigens ook terecht voor kaarten voor het Graphic Design Museum, waar onder andere het werk van Magnumfotograaf Carl de Keyzer hangt. In de Stadsgallerij ruimte is voor het werk van Max Pinckers en Quinten de Bruyn (die hun verhaal doen in DIGIFOTO Pro 3.2010). Het Breda's Museum, dat tijdens het festival gratis toegankelijk is, biedt plaats aan talloze andere fotografen.

Breda's Museum

Met werk van Jimmy Kets, Martin Roemers, Antoine d'Agata en Olaf Otto Becker staat het museum in het verlengde van het park. Een bezoek aan de één is ook eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de ander. Na de buitenexpositie over LARP (live action role-playing) kan je op zowel de boven- als benedenverdieping genieten van het prachtige werk van 's werelds beste fotografen. Alles dicht bij elkaar, gemoedelijk en vriendelijk, zoals het een zuidelijke stad betaamt. Toen wij hoorden dat de subsidie van BREDAPHOTO gevaar loopt, deed dat ons dan ook enigzins huiveren. Een evenement als dit is uniek en van onschatbare waarde voor de fotografie, dat geen enkele liefhebbers ontnomen zou mogen worden.

Grotere foto's? Kies fullscreen in het opties-menu.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie