Verloren negatieven van oorlogsfotograaf Robert Capa ontdekt

Redactie 1026 0
Een koffer met zo'n 1800 negatieven gemaakt door Robert Capa is gevonden. Fotografische wereld hoopt op meer duidelijkheid over 'vallende soldaat'.

Negatieven

Slechts een aantal experts waren op de hoogte van het bestaan van de koffer negatieven die oorlogsfotograaf Capa achterliet tijdens zijn vlucht naar Amerika in 1939. Capa zelf dacht dat zijn werk verloren was gegaan tijdens de invasie van de Nazi’s. Desondanks gingen er sinds 1995 geruchten rond dat de negatieven bewaard gebleven waren.

Vorige maand is het waardevolle beeldmateriaal opgedoken, het heeft al die tijd verborgen gelegen in Mexico City, waar het in handen was van een Mexicaanse generaal. De negatieven hebben nu hun weg gevonden naar het International Center of Photography, opgericht door Robert Capa’s broer, Cornell.

Heilige graal
De vinders bestempelen de koffer als ‘de heilige graal’ van Capa’s werk. De ontdekking heeft veel opschudding teweeg gebracht in de fotografische wereld. De foto die Capa maakte van een vallende soldaat in Córdoba in 1936 is wellicht een van de beroemdste foto’s ter wereld.


Foto: Robert Capa/I.C.P. Collection

Nog steeds wordt er over deze foto gediscussieerd. Is het voorval in scène gezet of niet? Deskundigen hopen hier met de inhoud van de koffer meer duidelijkheid over te kunnen verschaffen. Volgens de ontdekkers zijn er nog twee dergelijke koffers in omloop met in totaal 3000 negatieven.

Een slideshow waar een aantal van de ‘verloren’ negatieven op te bezichtigen zijn is hier te bekijken.

Over Robert Capa
Robert Capa (1913-1954) was een van de pioniers van de moderne oorlogsfotografie. Naar het schijnt waren zelfs de soldaten op het slagveld onder de indruk van zijn gebrek aan angst. Capa was een van de oprichters van persagentschap Magnum Photos. Capa overleed op het slagveld in Vietnam, toen hij tijdens het fotograferen op een landmijn stapte.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie