Verloren gewaande Adams-negatieven boven tafel

Redactie 1080 0
Willekeurig een aantal dozen opkopen bij een uitverkoop kan best lonend zijn. Zo bewijst Amerikaan Rick Norsigian, die er na vier jaar onderzoek achter kwam dat er voor tweehonderd miljoen dollar aan negatieven van Ansel Adams in zaten.

Het was tien jaar eerder dat de schilder uit Fresno, Californië, de twee dozen had gekocht bij een zogeheten 'garage sale'. Hij doet dat vaker, op zoek naar antiek, maar stuitte ditmaal op negatieven van Yosemite National Park, niet beseffende dat dit verloren gewaande Adams' negatieven waren. De verkoper wist dit overduidelijk ook niet toen hij de prijs van 70 naar 45 dollar liet zakken. Norsigian stalde ze vier jaar onder zijn pooltafel, onbewust van het feit dat de twee dozen het meest waardevolle bezit in zijn huis waren.

Onderzoek

Na twee jaar research begon hij zich te realiseren dat het wel eens negatieven van Adams' zouden kunnen zijn, maar pas na vier jaar had hij genoeg zekerheid om ermee naar buiten te treden. Volkomen terecht stopte hij ze direct in een bankkluis. “Ik kreeg een beetje zwakke knieën toen ik het bedrag van tweehonderd miljoen hoorde”, geeft Norsigian toe. Een compleet team van kunst-, forensisch-, handschrift-, en weerexperts concludeerde namelijk dat de 65 glazen platen échte negatieven van Ansel Adams zijn, tachtig jaar geleden door hem gemaakt. Extra speciaal, want ze stammen dus uit de begintijd van zijn carrière; een periode waar weinig van bewaard is gebleven door een brand in zijn doka in 1937, waarbij vijfduizend platen vernietigd werden.

On tour

De foto's zijn gemaakt tussen 1919 en begin jaren dertig op locaties waar Adams vaker kwam, zoals Yosemite en San Francisco. Volgens de experts laat het de evolutie van Adams' 'oog' zien, de ontwikkeling van zijn talent en zijn kunnen. Vanaf oktober zullen de foto's dan ook 'on tour' gaan langs universiteiten en musea, te beginnen op de Fresno State University in oktober. Voor Norsigian, nu 64, komt vervroegd pensioen een stapje dichterbij. “Maar ik wil eerst dat iedereen van de platen kan genieten.” Met de man van wie hij de dozen heeft gekocht heeft hij nog niets gehoord, maar hij vreest dat die hem nu wel op zal komen zoeken.

Foto © Ansel Adams

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie