Verloren bagage met zeldzame Leica teruggevonden

Redactie 1644 0
Het opmerkelijke verhaal van amateurfotograaf Sus Bogaerts uit Lommel (België) die een zeldzame Leica M6 kwijtraakte, haalde vorige week bijna alle Belgische kranten. Zelf hield Sus, die intussen zijn Leica terugheeft, een kleine kater over aan al die media-aandacht.

De amateurfotograaf won twee weken geleden de hoofdprijs op de Al-Thani Awards in Qatar. Zijn foto van de Godafoss waterval in IJsland leverde hem dertigduizend dollar en een zeldzame Leica M6 op. Na vijf dagen geleefd te hebben als een sjeik in Qatar keerde Sus terug naar België. Zijn trofeecamera borg hij veilig op in zijn bagage. Althans dat dacht hij, want zijn bagage raakte zoek. De kranten kopten: ‘Lommelaar is peperdure camera kwijt’. “Jammer”, vindt Sus, “want het werd voorgesteld alsof ik heel dom ben geweest. Bovendien kleefde de media meteen een bedrag van tienduizend euro aan die Leica, hoewel ik nooit een waarde noemde in de interviews.” Toch moet een dergelijke oranje Leica M6 met de handtekening van de sjeik van Qatar wel een aardige duit waard zijn? “Best mogelijk, er zijn tenslotte maar zestien van die Leica’s gemaakt, maar die camera is een trofee die ik helemaal niet wil verkopen,” reageert Sus. 

Kerstavond

Nadat Sus zijn bagage kwijtraakte, zat er niets anders op dan geduldig te wachten op een bericht van de luchtvaartmaatschappij. Op kerstavond kreeg hij dan eindelijk het verlossende telefoontje. Zijn bagage was terecht en die zou persoonlijk bij hem thuis afgeleverd worden. “Op dat moment was ik natuurlijk dolgelukkig, maar een uurtje later kreeg ik weer een telefoontje. Mijn koffer kwam niet door de douane en ik werd verzocht om mijn bagage zelf op te komen pikken.” In alle vroegte vertrok Sus afgelopen zondag naar de luchthaven van Zaventem. “Die douanier had waarschijnlijk iets in de krant gelezen over mijn ‘peperdure’ Leica en zich afgevraagd of ik daar geen invoerrechten over moest betalen. Uiteindelijk kon ik die man uitleggen dat het om een trofee van een fotowedstrijd ging,” vertelt hij opgelucht. Nu de camera veilig thuis is, kriebelt het niet om er mee aan de slag te gaan? “Nee, eigenlijk niet. Ik ben zeer tevreden met mijn Canon EOS 5D Mark II, bovendien heb ik zelfs geen filmrolletjes meer in huis.”

De winnende foto © Sus Bogaerts

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie