Verlichte grot door glimwormen

Verlichte grot door glimwormen

Nadja Geskus 1612 0
In Nieuw-Zeeland onderzocht fotograaf Shaun Jeffers een aantal grotten. Wat hij daar vond bezorgde hem echt spectaculaire beelden! Honderden kleine glimwormen zetten de hele grot in een bijzondere gloed.

Fotograaf Shaun Jeffers (26) komt oorspronkelijk uit Liverpool, maar momenteel is hij gevestigd in Auckland, Nieuw-Zeeland. Het afgelopen jaar onderzocht hij wat zich bevind onder de oppervlakte van Nieuw-Zeeland bevindt. Met name het Waitomo gebied trok zijn interesse. Kleine glimwormen zetten daar de grotten in een blauw licht en het effect is betoverend! Door de krachtige fosforescerende gloed die ze uitstoten wordt de pikzwarte grot in een mooie, blauwe gloed gezet. De spectaculaire show lijkt haast niet meer van deze wereld.

Glimwormen fotograferen

Jeffers bracht veel tijd door in de grotten, vooral in de Ruakuri Cave. Hier leerde hij hoe hij de bijzondere glimwormen moest fotograferen en zijn toewijding beloonde hem groots. Het licht van de glimwormen lijkt naar beneden te druipen. Door de lange ijspegels en de reflectie van het licht op de stille wateren eronder, is het effect betoverend.

Uithoudingsvermogen

Het enorme contrast wat het blauwe licht en de rest van de donkere grot creëren, lijkt bijna op een buitenaardse sterrenhemel. Om deze schoonheid te kunnen fotograferen heeft Jeffers lange sluitertijden gebruikt, die variëren tussen de 30 seconden en  zes minuten. Om de beelden te kunnen maken, moest hij wel wat comfort inleveren. “Om de foto’s te kunnen maken, moest ik mezelf en mijn statief in het koude water begeven tot wel 6 a 8 uur per dag. Het was absoluut de moeite waard!”

“Ik hou van wat ik doe en ik voel me zeer bevoorrecht dat ik van mijn hobby mijn werk mag maken. Niet veel mensen kunnen dat zeggen. Het is fantastisch!”

Glimwormen verlichten grot

Glimwormen verlichten grot

Glimwormen verlichten grot

Glimwormen verlichten grot

Glimwormen verlichten grot

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja