Verlevendig haarkleur in Photoshop

Verlevendig haarkleur in Photoshop

PieterMolenaar 963 0
Dof haar is digitaal niet met Andrelon te verhelpen. Aaron Nace van de website Phlearn legt in een videotutorail uit hoe je met verschillende aanpassingslagen in Photoshop specifiek het haar in een foto eruit kan laten springen.

Nace gebruikt een aantal verschillende technieken in Photoshop om van dof haar glimmende lokken te maken. Zo voegt hij eerst kleurbalansaanpassingslaag toe aan de foto. Door de slider voor rood naar rechts te bewegen en die van blauw wat naar links te verschuiven, springt het rode haar van het gebruikte model er al direct uit. Om te zorgen dat de kleurbalansaanpassingen alleen gelden voor het haar, wordt het laagmasker geïnverteerd en worden alleen die delen in beeld aangemerkt met een witte 'brush'.

© Phlearn

Groen

Daarna voegt Nace weer een aanpassingslaag toe, ditmaal 'solid color' en kiest groen als kleur. Door deze felle kleur kan je goed zien welke delen in beeld je beïnvloed. Door het masker van de vorige stap te kopiëren naar de solid color-aanpassingslaag, wordt de groene kleur beperkt tot de selectie van het haar. Door in plaats van 'normal' te kiezen voor 'vivid light', worden alleen de lichtere haartinten geselecteerd. Pas bij de laagopties de 'Blend If'-sliders aan, waardoor alleen highlights groen oplichten. Verander dan de groene kleur in een lichte haartint en verminder de 'opacity' voor een natuurlijker tint.

Dodge en Burn

Voor de finishing-touch maakt Nace ook gebruik van de 'dodge'- en 'burn'-techniek. Daarmee kan je achtereenvolgens donkere tinten donkerder maken en lichtere tinten lichter. Deze techniek geeft het haar meer contrast.