Verkopen Canon lopen terug in Q3 2015

Verkopen Canon lopen terug in Q3 2015

PieterMolenaar 996 0
De krimpende cameramarkt als gevolg van de groeiende populariteit van smartphones blijft Canon parten spelen, zo blijkt uit de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. Zowel de omzet als de operationele winst van de Imaging Systems-divisie daalden.

Canon verkocht in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder 17 procent minder camera's met verwisselbare lens, terwijl het aantal verkochte compactcamera's zelfs met 29 procent terugliep. De omzet door camera's liep met 7,6 procent terug, terwijl de operationele winst hiervan met 3,8 procent afnam. De gestegen omzet uit inktjetprinters, ook onderdeel van Imaging Systems, poetsten de cijfers van dit bedrijfsonderdeel wat op.

Meer afzet van high-end producten

Volgens Canon steeg in Japan en Europa echter de omzet van camera's met verwisselbare lenzen als gevolg van nieuwe modellen zoals als de EOS 5DS, 5DS R, 750D, 760D en de EOS M3. Ook wist Canon naar eigen zeggen relatief meer high-end-compactcamera's zoals de PowerShot G3 X af te zetten. Daarnaast had het bedrijf voordeel van koerswinst als gevolg van de zwakkere Yen.

Voorspellingen

In de presentatie van haar kwartaalcijfers doet Canon ook een voorspelling over de komende periode. Hoewel de markt voor spiegelreflexcameras en systeemcameras zich in Japan, Amerika en West-Europa herstelt, verwacht de fabrikant dat de markt hiervoor verder zal krimpen door verslechtering van het economische klimaat in Azie. Het bedrijf denkt verder te kunnen profiteren van de hogere vraag naar high-end-compactcameras.

Fullframe-systeemcamera

Een manier om de dalende verkoop van spiegelreflexcameras op te vangen zou een sterker aanbod zijn in de markt voor systeemcamera's. Volgens geruchtensites zou Canon inmiddels bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe systeemcamera met fullframesensor. Voordat deze geïntroduceerd wordt, zou Canon eerst zijn EOS M-systeem moeten uitbreiden met een geavanceerd model.