Verkoop je beste foto's online

Redactie 3672 0
Internet is de ultieme verbindende schakel tussen vraag en aanbod. Dat geldt ook voor hen die professioneel foto's willen kopen (stockfoto's) en zij die zulke foto's maken. Hij kun jij aan je beeldcollectie geld gaan verdienen?

Er bestaan ruwweg drie manieren om geld te verdienen aan je beste 'platen'.

Optie 1: zelf een eenvoudige site bouwen
Je kunt relatief eenvoudig een eigen website bouwen (met bijvoorbeeld WYSIWYG Web Builder) en op een aantal pagina's lage resolutie beelden plaatsen van je fotocollectie. Plaats onder iedere foto een bestelnummer en je mailadres en via 1:1 contact kunnen bezoekers foto's in hoge resolutie bij je aanvragen. Houtje-touwtje en het hele betaaltraject vergt ook de nodige tijd en communicatie "stort op rekeningnummer…".

Optie 2: een kant klare stockfoto-webshop huren
Een nieuwe optie komt van Creative Photo Solutions: een kant en klare stockphoto-webshop (www.ifp3.com) die je kunt huren en waar je (eventueel onder eigen domeinnaam: bijv. www.janjansen-topfotos.com) je beelden kunt verkopen. De shop is al helemaal voor je ingericht. Je hoeft niet veel meer te doen dan je foto's te uploaden en aan te geven hoeveel je per foto vraagt. De shop is inclusief een kassa, waarbij kopers via PayPal kunnen afrekenen. Je krijgt de betaling automatisch op je eigen PayPal-rekening gestort. De webshop houdt geen commissie in op de betaling (PayPal wel, zij het een beperkt percentage). Het nadeel zijn de kosten: 20 dollar per maand en de relatieve onbekendheid van je shop (dat geldt overigens ook voor oplossing nummer 1). Wie zal jouw topfoto's vinden? Je moet zelf reclame gaan maken voor je fotocollectie.

Optie 3: foto's uploaden naar een fotostocksite
De uitgever van DigiFotoPro koopt regelmatig beeldmateriaal van de fotostocksite istockphoto.com. Voor een paar dollar koop je hier al een prima foto. De tarieven variëren van 1 tot 15 dollar, afhankelijk van de resolutie waarin je een foto downloadt. Door de opvallend lage tarieven is de stocksite een van de best bezochte en meest gebruikte ter wereld. Fotografen die hier hun werk exposeren bereiken precies het juiste publiek (kopers) en dat bij wereldwijd honderdduizenden bezoekers per maand.

Uiteraard hebben we wel eens gekeken of we ooit zelf ook wel eens gekeken of we onze eigen 'topfoto's' te gelde konden maken. De accreditatie vormde een behoorlijke drempel. Voor je wordt toegelaten als aanbieder en verkoper van foto's moet je een uitgebreid online examen doen. Eerst moet je verplicht een lange waslijst van huisregels bestuderen en vervolgens word je erover overhoord. 'Moet je de ouders van een gefotografeerd kind om toestemming vragen?' Maak je één fout, dan breekt de registratieprocedure af.

Ben je geslaagd voor het examen, dan mag je beelden uploaden en kun je ze van commentaar voorzien, zodat de beelden ook goed gevonden kunnen worden. Topfoto's, van een onderwerp waar veel vraag naar is, worden honderden malen gedownload; zie dit voorbeeld. De macht van de grote getallen doet hier zijn werk, zodat www.istockphoto.com ondanks de lage prijs per download wellicht toch aan van de meest lucratieve verkoopkanalen is voor de (semi-)professional. Het commissiemodel zit wat ingewikkeld in elkaar. Per verkochte foto ontvang je 20 tot 40 procent van het betaalde bedrag (1 tot 15 dollar), afhankelijk van de mate van exclusiviteit die je opgeeft en de hoeveelheid downloads van jouw foto's.

Het heeft weinig zin om clichébeelden van bloemen en honden te koop aan te bieden, waarschuwt iStockPhoto wel, daar heeft de website er al voldoende van.

Info / downloads:
 WYSIWYG Web Bulder: //www.softpedia.com/get/Internet/WEB-Design/HTML-Editors/WYSIWYG-Web-Builder.shtml
 Fotoverkoopwinkel huren: www.ifp3.com
 Stockfotosite iStockPhoto; www.istockphoto.com

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie