Verhalen achter nooit gemaakte foto's

Jasper van Bladel 2597 0
Je kent dat wel. Het licht is prachtig, de situatie is perfect en je staat precies op de goede plek. Niets lijkt een World Press Photo in de weg te staan. Er is alleen één klein dingetje, je hebt geen camera bij je. Het gebeurt iedereen weleens. Nu is er een boek over.

Op het moment zelf zijn dat vervelende of zelfs frustrerende momenten. Later kun je er meestal smeuïg over vertellen.

Hoofd

Een nooit gemaakte foto is in letterlijke zin natuurlijk helemaal geen foto. Toch heb je als fotograaf die specifieke foto vaak nog precies in je hoofd zitten. Je weet wat er gebeurde en waarom je de foto wilde maken.

Het besluit om een foto niet te maken kan verschillende redenen hebben. Als je geen camera bij je hebt valt er uiteraard bar weinig te fotograferen, maar het kan ook zijn dat je juist wel een camera bij je draagt. Als je dan toch geen foto maakt heb je daar waarschijnlijk een ethische reden voor. Is de situatie misschien te intiem? Het kan ook zijn dat op de plek een fotografieverbod van kracht is.

Boek

Wat de reden ook is, de verhalen kunnen erg interessant zijn. Er is nu een boek, Photographs Not Taken, waarin je 62 van deze verhalen kunt lezen. Een ode aan de nooit gemaakte foto, door de fotograaf zelf. Will Steacy verzamelde de verhalen. Onder andere Rob Hornstra, Alec Soth en Mark Steinmetz hebben een hoofdstuk aan het boek bijgedragen.

Photographs Not Taken is verkrijgbaar via de uitgeverij, Daylight. Het boek telt 232 pagina's en kost 14,95 dollar.

Wil je alvast een paar korte anekdotes uit het boek lezen? Op de website van The Guardian staan er een paar.

Benieuwd

Wij hier bij DIGIFOTO Pro zijn erg benieuwd naar jullie gemiste foto's en de bijbehorende verhalen. We zien ze graag terug in de commentaren hieronder! 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper