Veiling brengt ruim 100.000 euro op voor familie Anton Hammerl

Jasper van Bladel 1077 0
Fotograaf Anton Hammerl kwam vorig jaar om tijdens zijn werk in Libië. Troepen van Gadaffi schoten hem neer. Bij een veiling van fotografisch werk is ruim honderdduizend euro opgehaald. Dat geld is bedoeld voor Hammerl's weduwe en drie kinderen.

De Zuid-Afrikaanse fotograaf Anton Hammerl was aan het werk in de frontlinie in Libië toen hij, samen met nog drie journalisten, gevangen werd genomen door troepen van voormalig leider Gadaffi. Zijn familie wist daarna ruim anderhalve maand niet waar hij was en of hij überhaupt nog in leven was. Het regime van Gadaffi verzekerde hen dat Hammerl nog in leven was.

Grote klap

De klap was groot toen de familie, na terugkomst van de andere gegijzelde journalisten, vernam dat Anton al op de eerste dag van zijn vermissing neergeschoten was in de woestijn. Hij werd 41 jaar oud.

Geen levensverzekering

De vrouw van Hammerl bleef alleen achter met drie kinderen. De groep 'Friends Of Anton', bestaande uit collega-fotografen en vrienden, bedacht de veiling om geld bij elkaar te krijgen voor het levensonderhoud van de familie. Hammerl deed freelance werk en had geen levensverzekering.

Vijfenzeventig prints

De veiling bestond uit vijfenzeventig prints van uiteenlopende fotojournalisten. De drie medegegijzelden doneerden werk, maar ook de families van de in hetzelfde land omgekomen fotojournalisten Tim Hetherington en Chris Hondros stelden fotoprints ter beschikking. Ook ging er een beroemde foto van Robert Capa onder de hamer.

Meer dan 100.000 euro

In totaal bracht de veiling bij Christie's in meer dan 100.000 euro op. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper