Vaste tentoonstelling Nederlandse fotografiegeschiedenis

Redactie 2343 0
Vanaf 9 juli is in het Fotomuseum de eerste permanente tentoonstelling in Nederland over de Nederlandse fotografiegeschiedenis te zien. Onder de noemer 'De Donkere Kamer' wordt een rijkgevulde collectie getoond die ruim 185 jaar fotografie weer tot leven wekt.

Vanaf zaterdag 9 juli kun je in het Nederlands Fotomuseum interactief bezig zijn met fotografie in 'De Donkere Kamer'. Het concept van dit project is ontwikkeld door het bureau voor tentoonstellings-architecten Kossmann.dejong. Het Fotomuseum laat ons weten dat er veel te vinden is op de expositie: 'Van albums tot stereo-foto’s, van autochromen tot glasnegatieven en van daguerreotypieën tot digitale fotobestanden', dat belooft iets moois te worden.

Hoe het werkt

De tentoonstellingsruimte heeft een oppervlakte van 250m2. In deze ruimte staan meerdere ontwikkelbakken verspreid. Door een papier in een van de ontwikkelbakken te leggen activeer je het projectieapparaat dat van bovenaf de verhalen en foto's op een scherm laat verschijnen. Ondertussen krijg je bijbehorende muziek te horen of de verhalen die worden voorgelezen door fotografen, vrienden en familieleden, kenners en bekende Nederlanders als Hans Dorrestijn en Thom Hoffman.

Foto © Peter Martens

Verhalen

De Donkere Kamer vertelt de geschiedenis van de Nederlandse fotografie en licht hierbij een paar 'parels' uit. Zo wordt onder andere de liefdesgeschiedenis van Ed van dere Elsken in beeld gebracht maar wordt ook het verhaal van Peter Martens verteld door zijn dochter. Ook Esther Kroon, met haar indringende kinderserie, en een van Nederlands eerste vrouwelijke amateurfotografen Katharina Behrend zullen niet ontbreken.

Een leuk extraatjes aan deze tentoonstelling is dat sommige verhalen binnen De Donkere Kamer aangevuld worden met objecten als camera's, originele en nieuwe afdrukken en bijzondere attributen van fotografen.

Foto © Hannes Wallrafen

De donkere kamer

De permanente tentoonstelling zal met twaalf verhalen van start gaan en tot de officiële opening op 25 september aangevuld worden tot 22 verhalen. De bedoeling is dat er in de loop van de jaren regelmatig nieuwe 'parels' worden toegevoegd.

Foto © Victor Meeussen

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie