De uitvinder van de fotografie

Vandaag geboren in 1787: Louis Daguerre

Fabienne Keijzer 2759 0
Het is vandaag precies 229 jaar geleden dat Louis Daguerre, de uitvinder van de fotografie, geboren werd in een dorpje in de buurt van Parijs.

Uitvinder van de fotografie: Louis Daguerre 

Louis Jacques Mandé Daguerre wordt gezien als één van de uitvinders van de fotografie. Hij vond het diorama uit, een soort kijkkast waarbij een opstelling wordt getoond die een indruk kan geven van een mogelijke werkelijkheid. In 1826 maakte hij samen met Nicéphore Niépce de allereerste succesvolle foto. Daarna ontwikkelde hij een snellere manier om foto’s te maken.

Louis Daguerre

Door Jean-Baptiste Sabatier-Blot (1801-1881)

Daguerreotypie

Na de dood van Niépce in 1837 kwam hij met de daguerreotypie, een methode waarmee op grote schaal foto’s ontwikkeld konden worden. Dat gebeurde middels een gepolijste, verzilverde koperen plaat die lichtgevoelig werd gemaakt door jodiumdampen. Na blootstelling aan kwikdampen levert deze positieve, spiegelende beelden, die worden gefixeerd in een zoutoplossing en afgespoeld met water. Dit waren de eerste duidelijke en scherpe foto’s. 

Eerste rolfilm in 1888 

De ontwikkelingen van Daguerre waren ook enorm duur en hij moest zijn patenten gedwongen verkopen. Fotografie was in die tijd slechts bereikbaar voor welgestelden. Deze eerste versies van camera’s maakten nog geen gebruik van negatieven, dat gebeurde pas vanaf 1860 toen de calotypie werd gebruikt. Pas in 1888 werd de eerste rolfilm uitgevonden door Kodak.
Louis Daguerre is opgenomen in de zeer exclusieve Orde ‘Pour le Mérite’ en staat met zijn naam, naast 71 andere Fransen, in de Eifeltoren gegrift. Daguerre overleed in 1851.

Bekijk ook: De geschiedenis van de fotografie in 5 minuten 

 

 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne