UvT opent fotobank Martien Coppens

Redactie 1717 0
De Universiteit van Tilburg heeft afgelopen weekend officieel de Fotobank Martien Coppens geopend. Het grootste deel van de kerncollectie uit het werk van Coppens behoort tot de Brabant-Collectie van de universiteit.

Het heeft de Universiteit van Tilburg de afgelopen drie jaar gekost om de kerncollectie te restaureren, conserveren en te digitaliseren. De 1632 foto's tellende collectie van Martien Coppens (1908 – 1986) is tevens online gepubliceerd in een databank. De afronding van het project werd zaterdag gevierd met een speciale dag, waar ook de winnaars van een daaraan verbonden fotowedstijd bekend werden gemaakt.


Zelfportret © Martien Coppens

Collectie

In totaal liet Martien een erfenis van 52.000 negatieven en dia's na. In 1983 stelde hij daar zelf een tentoonstelling van samen met foto's die hij het sterkst vond; het waren er 117. Hij zou voor zijn dood zelf een kerncollectie hebben samengesteld bestaande uit 1836 foto's, maar achteraf bleek dit door zijn zoon Jan te zijn gedaan. De collectie is in 'eeuwigdurende bruikleen' overgedragen, met uitzondering van tweehonderd foto's omdat één van de negen kinderen van Coppens zijn fotografische deel liever zelf houdt.

Foto's © Chris Bremer

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie