Update: 'Nikon fullframe retro-spiegelreflex zonder video'

jesse kraal 7772 18
Volgens NikonRumors kunnen op korte termijn nóg een nieuwe spiegelreflexcamera van Nikon verwachten. Het zou gaan om een camera die qua vormgeving sterk leunt op de analoge reflexen van weleer. Spiegelloos, zoals de Olympus OM-D's en de Sony A7's wordt hij niet.

Bij de presentatie van de Nikon D5300 en de 58mm f/1.4 'verontschuldigde' Nikon zich al voor de vele nieuwe producten in korte tijd. Kort daarvoor werden immers ook al de Nikon D610 en de Nikon 1 AW-1 gepresenteerd. Volgens NikonRumors kunnen we tussen nu en de komende drie weken nóg een nieuw toestel verwachten.

Retro

De geruchtensite spreekt over een camera met retro-vormgeving, die leunt op analoge camera's zoals de Nikon FM2. Wel zou het toestel een spiegel krijgen, in tegenstelling tot de Olympus OM-D-camera's en de onlangs gepresenteerde Sony A7 en A7R. Kijken we naar de uitgelekte specificaties, dan zien we dat de camera ook iets groter uitvalt, zeker omdat Nikon behalve een spiegel en pentaprisma ook nog een fullframe-sensor in de nieuwe camera zal stoppen.

fm2

Sensor uit de D4

Die sensor is een bekende, want volgens NikonRumors zal het gaan om de 16,2-megapixelchip uit de Nikon D4. Het iso-bereik loopt van 100 tot 12800 iso maar kan uitgebreid worden van 50 tot 108200 iso. Tegelijk met de camera komt ook een speciale versie uit van de AF-S Nikkor 50mm f/1.8G. We vermoeden dat dit autofocus-objectief qua vormgeving meer zal lijken op de oude Ai- en Ai-S-objectieven.

Update: Geen video

Een dag na het uitlekken van de vermeende specificaties, komt nikonrumors met een andere verrassing. De camera zal volgens de geruchtensite namelijk een videofunctie moeten ontberen. Opvallend, want in theorie zou een videofunctie niet ten koste hoeven gaan van de beeldkwaliteit. Het zou de eerste nieuwe fullframe-camera sinds de Leica M-E (niks anders dan een uitgeklede M9 uit 2009) worden zonder filmfunctie. Onderstaand de volledige lijst met specificaties die nikonrumors tot zover heeft verzameld.

Voorlopige specificaties

 • Nikon FM2-achtig ontwerp
 • 16,2 megapixelsensor uit de D4
 • Native iso: 100-12.800 (uitbreidbaar tot 50-108.200)
 • Expeed 3-processor
 • pentaprisma-zoeker
 • 2016-pixel RGB-kleursensor
 • 3D color matrix metering II
 • lichtmeting met elk Nikon-objectief, dus ook non-Ai
 • 5,5 fps met een buffer voor 100 foto's
 • 3,2-inch lcd
 • EN-EL14-batterij
 • afmetingen: 143,5 x 110 x 66,5mm
 • gewicht: 765 gram
 • speciale AF-S Nikkor 50mm f/1.8G
afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Theo van den Heuvel

Ik hoop van harte dat ze deze camera echt gaan maken:svp dan zonder filmfunctie en standaard alleen met hoge resolutie-instelling (bv hoogste JPG en RAW) en highres sensor. Geweldig om het echte fotogevoel weer terug te krijgen (voor ieder met heimweh naar de 60-70'er jaren van Nikon.

afbeelding van Anonymous

Ik heb nog nooit serieus gebruik gemaakt van de videofuncties van m'n D600. Ik zou het dan ook niet missen, geef mij maar extra hoge ISO prestaties

afbeelding van Eric De Wilde

Nikon had - naast het ontwikkelen van nieuwe digitale camera's - van in het begin van het digitale tijdperk voor alle vroegere Nikon-camera's met afneembare rug een digitale rug met full frame sensor moeten ontwerpen. Voordelen genoeg voor de klant maar blijkbaar wou Nikon alleen maar voordelen voor zichzelf.

afbeelding van Anonymous

Ik hoop dat die speciale 50mm (pancake?) de nadruk ligt op manual focus, dus een lekkere soepele focusring en misschien een mooi splitscreen matglas? :D

afbeelding van Fritsdebeer

Please, ik hoop echt dat ze de vormgeving en materialen gaan gebruiken van het "FM'tje"

Doet U mij maar GEEN schermpje op de achterkant.
Gewoon RAW fotografie en een goede lichtmeter.
Desnoods een koppeling met Iphone als monitor (achteraf)

Heerlijk.. ik bestel er meteen 1 hierbij :)

afbeelding van Anonymous

Dat missende scherm zou wel heel gaaf zijn! Maar ik denk dat Nikon dat toch niet helemaal aandurft. Wat eventueel nog erg gaaf zou zijn. Geen LCD op de achterzijde, maar een hybride pentaprism met een ingebouwde EVF :-)

afbeelding van Susanne Stoop

Wat een feest als er geen videofunctie komt op de retro nikon, die ook nog eens lichter is dan de D700.

afbeelding van Per Janssen

Eindelijk de video functie uit de camera's
Ofschoon je mooie filmpjes kan maken met een D800 ben ik van mening dat die flauwekul er niet in thuis hoort. Je koopt een fototoestel om te fotograferen en een videocamera voor te filmen
Maar niet 2 dingen in elkaar knutselen, ook al functioneert het wel.

afbeelding van roelj

Als je per se geen video wil, dan kun je natuurlijk ook voor maximaal 1/6 of 1/8 van de prijs van die nieuwe retrocamera een oude DSLR op de kop tikken. Voor 400 euro vind je een Canon 5D met horizontale grip en accu's :) Niet the latest and greatest, wel een ideaal toestel voor op reis bijvoorbeeld.

afbeelding van Anonymous

Waarom zou je een Canon willen als er ook Nikon bestaat?

Ik zou dan zeggen, koop een D700 met een Grip.. Vele malen beter dan de 5D

afbeelding van roelj

Het ging me om de prijs. Nu ken ik Nikons typenummers niet goed, dus ik wilde zeggen het fullframe Nikon-equivalent uit 2005 van de Canon 5D, maar dat is er niet, kom ik nu achter. En de voorganger van de D700 van halverwege 2008 blijkt dus ook niet de D600 te zijn. Helder hoor, die typenummers ;)

afbeelding van Anonymous

De 1D is dus de voorganger van de 5D? helder hoor die type nummers ;-)

De D800 de opvolger van de D700
De D300(s) de opvolger van de D200
De D4 de opvolger van de D3(s)
De D600 is een een full frame D7000/D7100, hij onder de D700/800 gepositioneerd.

Typenummers van elk merk zijn zo logisch als het één richtingsverkeer van utrecht. Zo snap ik van Canon niet waarom de 6D het type nummer 6D heeft, het is een fullframe 7D, maar dan met mindere specificaties. Dus heeft hij terecht de naam 6D of zou hij eigelijk 8D moeten heten.

En de 600D die met 1 aanpassing aan het instelwiel ineens de naam 700D krijgt :P En Canon drukt daar opeens 200 euro bij op! Alsof dat logisch is, bij de D600/D610 zijn er tenminste nog andere verschillen te zien. En de naams aanduiding duidt erop dat het een kleine update is.

afbeelding van Julian

Die roep om 'geen filmfunctie' begrijp ik persoonlijk niet. Niemand verplicht het je om het te gebruiken. Er zijn genoeg mensen die er prachtige dingen mee maken. Als je het niks vind, dan gebruik je het niet en de kans dat je er verder enige hinder van ondervindt lijkt me nihil.

afbeelding van Anonymous

mee eens, maar ik snap deze camera uberhaubt niet: hij is vrij zwaar, heeft gewoon een spiegel dus t.o.v. een D600 of D700 voegt hij niets toe. Behalve een retro imago, maar daar maak je echt geen betere foto's mee ;)

afbeelding van Anonymous

dan heb je de tekst niet begrepen...

afbeelding van Anonymous

oh sorry, niet goed gelezen dat hipster = goeie fotograaf betekent ;)

afbeelding van Anonymous

Dat zei ik niet,

Echter draagt deze camera de Sensor van de D4 wat betekent NO Light ISO perfcrmance en dat voor 3000 dollar.

Als deze straks een beetje uitgeleverd is, gaan de prijzen ook nog iets zakken...2500 euro? Dan bestel ik er direct eentje

afbeelding van Anonymous

Ik heb er wel last van, een lelijke opneem knop die mij in de weg zit, en de Liveview schakelaar met de foto film functie.

P.S. Het o.a. weglaten van de filmfunctie heb je wel een camera met beestachtig goede ISO prestaties voor 3000 dollar!