Update - Dit is de Ricoh Pentax K-1

Update - Dit is de Ricoh Pentax K-1

Peter Guldenpfennig 4722 7
Ricoh heeft de Pentax K-1 full-frame DSLR-camera officieel aangekondigd. De camera is voorzien van een CMOS-beeldsensor van 35,9 mm bij 24mm en biedt circa 36,4 effectieve megapixels.

Update (19-02-2016): Inmiddels is er ook een officiële prijs en tijdsframe waarbinnen de camera verschijnt bekend gemaakt. De adviesprijs bedraagt 1999,- euro en moet eind maart of begin april verkrijgbaar zijn.

Pentax K-1

De K-1 is de eerste Pentax-camera die voorzien is van een 35 mm full-frame CMOS-beeldsensor. Deze specificaties waren al eerder gelekt, dus een verrassing is het niet. De camera is AA-filtervrij ontworpen waarmee prioriteit gegeven wordt aan beeldresolutie. Het vastleggen van beelden kan met een iso-bereik van 100 tot 204.800. Ook dat lekte eerder al uit.

Het gerucht dat de camera  6.5 beelden per seconde zou kunnen vastleggen blijkt trouwens niet waar te zijn. Met de Pentax K-1 is het mogelijk zeventien beelden in één sequentie vast te leggen in RAW-formaat (of een maximum van zeventig beelden in het JPEG Best-formaat), met een maximale snelheid van circa 4,4 beelden per seconde.

De K-1 legt hd-beelden vast met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels met een frame rate van 60i/30p in het H.264-formaat. Ook een interval movie-modus is aanwezig waarmee je in 4K  (3840 x 2160 pixels) kunt filmen met een vaste interval.

Behuizing

De boven-, voor- en achterkant van het toppaneel van de K-1 zijn gemaakt van een solide lichtgewicht magnesiumlegering. De camera is uitgerust met een sluiter-unit die volgens Ricoh bestand is tegen 300.000 keer afdrukken, gemeten onder praktijkomstandigheden. Voor het maken van de behuizing is gebruikgemaakt van 87 afdichtende onderdelen in de body. Hierdoor is de K-1 stofdicht, weer- en koudebestendig en je kunt ermee werken bij temperaturen tot min tien graden Celsius. De camera is hiermee dus ook bijzonder geschikt voor fotografen die werken onder extreme omstandigheden. Ook handig: de camera heeft ruimte voor twee geheugenkaarten,  compatibel met SDXC UHS-1-snelheidsklasse bij SDR104 bus-snelheid. Flexibel switchen is dus mogelijk mocht je geheugenkaart volraken.

Functies

Ricoh heeft de camera voorzien van allerlei handige functies waarmee je efficiënter gaat fotograferen. Boven de lens, achter de lcd-monitor, bij de geheugenkaarthouder en bij de kabelingang is led-verlichting geplaatst. Dit maakt het makkelijker om in het donker of bij weinig licht de camera te bedienen. Op het bovenste paneel bevindt zich de smart-functie, hiermee kies je snel instellingen zonder dat je hiervoor de menu's op het lcd-paneel hoeft in te duiken. Overigens zijn de menu's op het lcd-paneel aan te passen naar smaak.

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van schrijven is alleen de Amerikaanse adviesprijs en datum van beschikbaarheid bekend. De camera gaat 1799,- dollar kosten en is in april in de Verenigde Staten beschikbaar. 

afbeelding van Peter Guldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Peter

afbeelding van MatthijsBettman

Dat is wel een lelijke camera zeg..

afbeelding van BrianD

Vind je? Ik vind hem juist heel erg gaaf!

afbeelding van jo4ever

Erg mooie spiegelreflex camera met alle basic functie direct onder de knoppen. Mooier als die gladde spiegelreflex camera's van de marktleiders. En er zijn nog zoveel oude top objectieven van Pentax soms voor een habbekras aangeboden, die je zo op deze camera kunt schroeven. De echte fotograaf kan zijn hart ophalen.

afbeelding van Rob KInts

Gezien de relatief lage prijs wel interessant. Hopelijk leidt dit tot een kleine prijzenoorlog in fullframe segment.

Ik verbaas mij over het kunnen werken tot -10 Celsius. Ik fotografeer regelmatig in zeer koude omstandigheden. Ooit heb ik met de Nikon D40x wel eens bij -15 en met de Canon 6D onlangs nog bijj -20 gefotografeerd zonder noemenswaardige problemen.

afbeelding van Tim Delmoitie

Voor dat geld heb je een Nikon D750, dat er sowieso al veel mooier uitziet, weliswaar geen 36MP. Ik zou weten wat kiezen...

afbeelding van RHBoks

Ik gebruik Nikon maar ik vindt de Pentax een absolute aanwinst, er zijn mooie objectieven voor en Pentax heeft altijd al de prijzen gelibiraliseerd kijk maar naar de 645Z en 645D en straks de 645Z2 die ongetwijfeld de zaken gaat opschudden.

afbeelding van Hans Koot

Nog maar een paar jaar geleden zat de hoge middenclasse van Canon en Nikon tussen de de 2000 tot 2700 euro ongeveer. Canon, Nikon maar ook Sony hebben in al hun wijsheid geoordeeld dat de hoge middenclasse voortaan in het gat tussen 2500 en 6000 moet vallen. Pentax heeft alert gereageerd. Als je 3500 3700 uitgeeft bij Pentax heb je er al wat mooi glas bij. Ik denk dat het merk Ricoh Pentax zo ook een stuk steviger in de markt staat. Ze gaan beslist kopers trekken.