Unboxing: 20x20-inch wet plate-camera

Julian 1712 0
Suffe uitpakfilmpjes vallen we jullie niet mee lastig. Voor de nieuwste aanwinst van Alex Timmermans maken we echter graag een uitzondering. Het uitpakken van een 20x20-inch Donchev-camera is dan ook niet niks.

Na zes maanden wachten heeft Alex zijn nieuwste 'wet plate' camera ontvangen, waarmee ambrotypie├źn van maar liefst 20 bij 20-inch gemaakt kunnen worden. De camera is afkomstig uit Bulgarije, handgemaakt door Andrev Donchev.

De koop was een beetje een gok; Alex moest afgaan op producttekeningen. De gigantische camera blijkt echter zeer goed afgewerkt, aldus de fotograaf. Voordat er foto's gemaakt kunnen worden moet er nog wel een en ander gebeuren. Zo is er een groter zilverbad nodig om de platen lichtgevoelig te maken. Wij zijn alvast benieuwd naar de resultaten!

Collodionfotografie

In DIGIFOTO Pro editie 3.2010 kon je in een interview al kennis maken met het bijzondere werk van Alex Timmermans. Ook lieten we eerder een filmpje zien waarin hij uitlegt hoe hij te werk gaat bij zijn collodionfotografie.