Uitvinding Panasonic maakt sensoren dubbel zo gevoelig

jesse kraal 1498 0
Conventionele Bayer-sensoren zijn voorzien van rode, blauwe en groene kleurlensjes voor de fotodetectors, om zo een kleurenafbeelding samen te kunnen stellen. Fujifilm rangschikt die filters op een andere manier en noemt dat X-Trans. Panasonic werkt aan een sensor die die lensjes volledig overbodig maakt.

Los van wat nu de beste rangschikking is van de miljoenen kleurlensjes op een beeldchip, ze zorgen vooral voor een groot lichtverlies. Elk microlensje laat immers maar één van de drie primaire kleuren door, de overige twee worden tegengehouden. Daardoor gebruikt een Bayer-sensor effectief dus maar een derde van het aanwezige licht om een beeld te vormen. Niet voor niks voerde Kodak in de beginjaren van de digitale fotografie ook zwart-witsensoren. Door het ontbreken van microlensjes waren deze zo'n twee stops gevoeliger.

Micro-splitters

Panasonic heeft een oplossing bedacht om al het aanwezige licht om te zetten in een digitaal signaal. De kleurlensjes zijn overboord gezet en in plaats daarvan worden er een soort micro-prisma's voor elke fotodetector geplaatst. Deze splitsen het licht in drie afzonderlijke bundels, één voor elke primaire kleur. Door die bundels elk naar een andere fotodetector te leiden, kan theoretisch al het licht dat op de sensor valt worden gebruikt. Daardoor zou een sensor met dergelijke techniek een stuk gevoeliger zijn, afgaande op de schematische tekening van Panasonic zo'n één tot twee stops.

Panasonic

Toepasbaarheid in camera's

Zover is het overigens nog niet, de techniek is nog volop in ontwikkeling. We zijn echter benieuwd of het Panasonic gaat lukken deze techniek productierijp te krijgen. Gezien de gebruikte techniek lijkt dit idee gemakkelijker toe te passen op kleine sensoren. Ofwel: we verwachten deze techniek eerder in compactcamera's of cameramodules van smartphones, dan in een compacte systeemcamera of dslr.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse