Uitvinder Bayer-filter overleden

Julian 1847 0
Bryce Bayer is op 13 november overleden. Zijn naam leeft voor in het Bayer-filter, dat in vrijwel elke digitale camera te vinden is en digitale kleurenfoto's mogelijk maakt. Bayer was ook verantwoordelijk voor diverse algoritmes die het opslaan en verbeteren van digitale foto's mogelijk maken.

Wetenschapper Bryce Bayer vond het Bayer-filter uit in dienst van Kodak. In 1976 werd het patent ingediend. Het Bayer-filter bestaat uit een laag met rode, groene en blauwe kleurenfilters, die bovenop een cmos- of ccd-sensor wordt geplaatst.

Bayer-filter patent
Het originele patent uit 1976

Kleurenfoto's

Door het Bayer-filter zijn camera's in staat kleurenfoto's vast te leggen. Voor de uitvinding van dit filter waren drie sensoren nodig om de primaire kleuren vast te leggen. Tot op de dag van vandaag zijn vrijwel alle digitale camera's voorzien van een Bayer-filter. Alleen Sigma's Foveon-techniek maakt gebruik van drie afzonderlijke lagen, voor elke kleur één.

Bayer-filter

Gebaseerd op het menselijk oog

Bryce BayerDe Bayer-techniek is gebaseerd op de perceptie van kleur door het menselijk oog. Het filter bestaat uit een patroon van 25 procent rood, 50 procent groen en 25 procent blauw. Camera's zijn hierdoor gevoeliger voor helderheidinformatie in het groene kanaal, net zoals onze ogen dat zijn.

Naast het kleurenfilter was Bryce Bayer verantwoordelijk voor diverse belangrijke algoritmes die het opslaan, verbeteren en printen van digitale foto's mogelijk hebben gemaakt. Tot de jaren negentig van de vorige eeuw was Bayer werkzaam voor Kodak. Bruce Bayer overleed op 13 november en is 83 jaar geworden.