Uitvinder Acutol Geoffrey Crawley overleden

Redactie 738 0
Vorige week is op 83-jarige leeftijd Geoffrey Crawley, de uitvinder van Acutol, overleden. In de jaren zestig kwam hij met de filmontwikkelaar die geen gevoeligheidsverhoging en een perfecte contourscherpte leverde.

Tegenwoordig is een fotograaf soms uren bezig met de nabewerking van zijn foto's op de computer. Ten tijde van de analoge fotografie was dat wel anders, al was het alleen maar omdat er nog geen computers met Photoshop en Lightroom waren. Toen was men altijd op zoek naar de perfecte combinatie tussen film en ontwikkelchemie. 

Acutol

Ook voor de intrede van de computer in de fotografie was 'korrel'  (de analoge variant van ruis) al een hot topic. Het opsporen en onderdrukken daarvan, leidde ertoe dat fotografen die opgelet hadden tijdens de scheikundeles zelf aan de slag gingen om hun ideale ontwikkelaar te maken. De Brit Geoffrey Crawley slaagde daar in 1963 glansrijk in, toen hij Acutol uitvond. De zwart-wit filmontwikkelaar van de toonaangevende fotografische wetenschapper vormde een perfecte combinatie met Ilford FP-4 film, met een opvallend hoge scherpte.

Contourscherpte

Acutol werd vervolgens door Paterson op de markt gezet en leverde gaf misschien geen gevoeligheidsverhoging of de fijnste korrel, maar wel een perfecte contourscherpte. Tegenwoordig wordt Acutol niet meer geproduceerd, maar zijn verre opvolger, Acu FX39, nog wel. Crawley was naast medewerker van Amateur Photographer ook hoofdredacteur van de British Journal of Photography en heeft diverse boeken geschreven.

Geoffrey Crawley (1927 - 2010)

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie