Uitslag fotowedstrijd 'Schaduwspel'

Uitslag fotowedstrijd 'Schaduwspel'

Julian 9733 35
Het heeft even geduurd, maar we zijn eruit! De winnaars van onze allereerste fotowedstrijd op Facebook zijn bekend. Wie gaat er vandoor met de Fujifilm X-E1, wie sleept de GoPro in de wacht en wie mag zich een Qnap NAS rijker rekenen?

Uit ruim vijfhonderd inzendingen voor onze Facebook-fotowedstrijd met het thema 'Schaduwspel' hebben we drie winnaars gekozen. We zagen veel zwart-witfoto's voorbij komen en regelmatig werden foto's 'omgedraaid' om de schaduwen sterker naar voren te brengen. Beide technieken leveren vaak fraaie beelden op. Toch wist de hoofdprijswinnaar ons juist te verrassen met een ander beeld, dat hier geen gebruik van maakt.

Schaduwspel

Hoofdprijs: David Peskens

Met deze nachtfoto wist David Peskens ons te overtuigen. Geen zwart-wit, geen 'omgekeerde' foto en toch komen de elementen 'schaduw' en 'spel' uitstekend naar voren. Bovendien is het een prachtig beeld dat technisch perfect in elkaar steekt. Het levert David de hoofdprijs op: een Fujifilm X-E1 inclusief 18-55mm f/2.8-4.0-objectief. Van harte gefeliciteerd!

David Peskens
Foto © David Peskens

Tweede prijs: Fokko Muller

Zoals gezegd, voor vele inzendingen werden twee trucjes uit de kast getrokken: zwart-wit en het omdraaien van de foto. Bij deze inzending van Fokko Muller vonden we de uitvoering daarvan het meest geslaagd. Het levert een fraai surrealistisch beeld op. Fokko gaat er vandoor met de tweede prijs: een GoPro Silver action cam, beschikbaar gesteld door Nivo-Schweitzer.

Fokko Muller
Foto © Fokko Muller

Derde prijs: Pim Geerts

Het thema 'schaduwspel' laat zich fraai combineren met straatfotografie. Door het licht selectief op het onderwerp te laten vallen ontstaan spannende beelden. Pim Geerts wist ons met deze straatfoto te overtuigen. We belonen hem met de derde prijs: een QNAP TS220 NAS!

Pim Geerts
Foto © Pim Geerts

Met dank aan Fujifilm Nederland, Nivo Schweitzer en QNAP voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

afbeelding van David Peskens

Hier ben ik heel blij mee! Dankjewel Digifotopro :)

afbeelding van Raymond R

Zo, die van Fokko Muller mag er ook zeer zeker zijn, tof effect!

afbeelding van fomu

Dank je :)

afbeelding van Anonymous

Gefeliciteerd winnaars. Wel jammer dat alleen maar mensen winnen die al heel vaak prijzen hebben gewonnen met de ingezonden foto. http://davidpeskens.nl/winnaar-argus-fotowedstrijd/

afbeelding van Pim Geerts

Joh, ik zend ook weleens een beeld 2x in, maar win er helaas niet 2x mee… cream always floats on top. :-D

afbeelding van fomu

Dank je! Met een top-foto maak je nu eenmaal meer kansen. Gewoon meedoen, iedereen heeft altijd kans!

afbeelding van Geert Gijsemans

Daar is helemaal niets mis mee. Een goede foto kan iedereen maken. Gewoon je kans wagen en blijven volhouden!

afbeelding van fomu

Fantastisch blij met met 2e prijs! Bedankt Digifotopro!

David gefeliciteerd met de eerste prijs! Prachtfoto!
En Geert met de derde. Die kende ik al, mooie straatfoto.

Groeten,
Fokko

afbeelding van Henk van den Born

Proficiat David!

afbeelding van Pimseltown

wow, wat een fijne prijs! :-D Fokko en David, van harte gefeliciteerd met jullie top platen!!!

afbeelding van Pim Geerts

fantastisch! Super blij met deze prijs!!! Fokko en David, sterk werk, toffe platen. gefeliciteerd!

afbeelding van Anonymous

Goed gedaan David, geweldige foto! En het is natuurlijk heel normaal om een foto meerdere keren in te sturen als ie zo mooi is als die van jou!!

afbeelding van Fred Stausebach

De winnenede foto is heel mooi maar ik vind dat er een regel moet zijn in de wedstrijd voorwaarden dat foto's die eerder al een foto wedstrijd gewonnen hebben niet mogen deel nemen. Dat is wel zo bij heel veel andere foto wedstrijden. Ik vind het eigenlijk heel onterecht dat dezelfde foto telken s weer word ingeschreven en er steeds met de hoofdprijjs vandoor gaat. Ik zal dan ook niet verbaasd zijn helaas deze foto nog vele malen als prijswinnaar in andere foto wedstrijden te zien. Beetje inhalig ook van de maker van de foto om steeds wer zijn zelfde foto in te schrijven voor foto wedstrijden.

afbeelding van Anonymous

Ik ben hier helemaal mee eens. Ik snap dat wanneer je succes hebt met een foto, je vaker prijzen er mee wilt winnen. En misschien ook terecht. Maar voor een algeme wedstrijd is dit wel erg oneerlijk. Mensen die juist mee willen doen omdat ze een professionele camera zelf niet kunnen betalen is een uitstekende wedstrijd. Maar zij maken nooit kans wanneer winnende, professionele fotograven telksens "oud" en winnend werken blijven inzenden. Dit is ook zeer teleurstellend van Digifotopro, die aangeven dat ze wel degelijk onderzoek doen voordat ze een winnaar kiezen. Het blijkt dan ook dat deze organisatie eerder bekend winnend werk kiezen, dan een gok wagen en een ander een mooie prijs gunnen.

afbeelding van Anonymous

Wat een zuurpruimen reacties zeg! Het is toch logisch als je een mooie foto hebt, dat je hem meerdere keren inzendt. Dan ben je toch niet inhalig? Wat zou je nou zelf doen?

Een jury zal toch elke keer alle foto's onpartijdig beoordelen. Ik lees dat er ruim 500 foto's zijn ingezonden. Het zou juist oneerlijk zijn als ze eerst onderzoek gaan doen om te bepalen of een foto wel mag winnen. Dat is als eerste worden in de Tour de France omdat de echte winnaar doping gebruikte.

Zorg gewoon dat je zelf een nog betere foto maakt ipv de jury ter twijfel te stellen.

afbeelding van Anoniem

En nog iets...alhoewel de winnende foto heel mooi is...geweldig mooi zelfs, voldoet hij niet echt aan de thema van de wedstrijd. De thema vroeg dat de foto's lieten zien hoe het licht en de schaduw lijken te vechten om de aandacht In de winnende foto zie ik dat eigenlijk helemaal niet.

afbeelding van Anoniem

De winnende foto is ook helemaal niet specifiek voor het thema gemaakt van deze wedstrijd. Het is gemaakt lang voordat de wedstrijd werd aangekondigt. Ik dacht dat de opzet was om specifiek voor het thema iets te fotograferen waar licht en schaduw met elkaar vechten om de aandacht. Als je foto's gaat inzenden die dan lukraak moeten inpassen in het thema zie je dat. Dat heet op zijn Engels een "Shoehorn" entry of inschrijving. Want in de winnende foto is er helemaal geen strijd om de aandacht door de elementen licht en schaduw.

afbeelding van Pim Geerts

Waarom mag je geen foto uit je archief plukken? Wat is daar mis mee? Als je destijds in het achterhoofd licht/donker/schaduw hebt gehad, is er toch niets mis mee? Prijswinnende foto's schieten on-demand is nou niet echt iets dat de gemiddelde fotograaf doet! Inclusief ondertekende! (mijn inzending is ook een beeld van een jaar oud)

afbeelding van Anonymous

Het is toch een wedstrijd waarbij je een opdracht krijgt? Een atleet zegt toch ook niet bij een wedstrijd "kijk maar naar mijn uitslag van de vorige keer, toen won ik ook? Waarom zou ik nu weer rennen?". Als prijswinnende fotograaf is het toch juist de uitdaging om samen met, en net als alle andere fotografen tot een nieuwe foto te komen? De wedstrijd is toch niet: stuur je oud materiaal op, zeker als je als een winnaar bent geweest en zelfs gepubliceerd en onderscheiden? In mijn opinie heet dit geen wedstrijd.

afbeelding van anoniem

@Pim Geerts
Pim je schreef het volgende "Waarom mag je geen foto uit je archief plukken? Wat is daar mis mee? Als je destijds in het achterhoofd licht/donker/schaduw hebt gehad, is er toch niets mis mee? Prijswinnende foto's schieten on-demand is nou niet echt iets dat de gemiddelde fotograaf doet! Inclusief ondertekende! (mijn inzending is ook een beeld van een jaar oud)
Prijswinnende foto's zouden wel op demand moeten worden geschoten en dat gemiddelde fotografen dat niet zouden doen slaat echt nergens op. Een beetje fotograaf doet dat juist met plezier...dat maakt een wedstrijd zoals deze toch ook veel meer spannend en leuk...het is toch juist dat element om te laten zien hoe kreatief je kan omgaan met de opdracht en hoe je die gaat plannen en uitvoeren. Het is toch niet leuk of challenging om een oude foto uit je archief in te zenden. Een foto wedstrijd is een challenge en daar moet je dan ook wat voor gaan doen. Ik vind dat de wedstrijd organisatoren in de regels erbij zouden moeten zetten dat alleen foto's gemaakt na de aankondigings datum van de wedstrijd mee mogen doen.

afbeelding van Anonymous

Ik ben het hier volledig mee eens.

afbeelding van Anonymous

Jeetje kom op zeg. Vroeger zeker geen mens-erger-je-niet gespeeld om met verlies om te leren gaan.
Winnende foto's zijn prachtig, of ze nu 10 jaar oud zijn of niet. Ze blijven dan even mooi.
Gefeliciteerd winnaars, vooral de foto van de 1e prijs vind ik heel bijzonder.

afbeelding van anoniem

Nee meneer...geen jeetje kom op zeg....het heeft niets met verlies te maken maar dat snapt u niet....u snapt er gewoon helemaal niets van dat is duidelijk. En zoals eerder ook al gezegd door iemand hier...die eerste prijs foto voldoet helemaal niet eens aan het gestelde thema. Nergens in die foto is er ook maar enige sprake van licht en schaduw dat met elkaar strijden voor aandacht. Maar dat deert u blijkbaar niet want u kijkt alleen maar naar het visuele aspect en of dat nou voldoet aan het thema van de wedstijd of niet maakt u niets uit omdat u het concept totaal niet begrijpt. U wil alleen maar "eye candy" en al was de foto ook 50 jaar oud en had die al 50 foto westrijden in de afgelopen 50 jaar gewonnen dan maakt u het nog steeds niet uit. Zo ik zeg tegen u...komt u maar op zeg.

afbeelding van Anonymous

Denk om je bloeddruk he!

afbeelding van Anonymous

Ach ja! Laat ze maar zeuren. Tegen dit soort eigenwijze meningen valt toch niets in te brengen. Ik ben het al meerdere keren oneens geweest met de uitslag van een fotowedstrijd. En wat dan nog. Blijven proberen en misschien schiet ik dan ooit wel de hoofdvogel. Er zal dan ook geen enkele pluim op mijn lijf zijn dat er zal aan denken om mijn prijsbeestje niet te koesteren en het niet meerdere keren te laten meedingen naar een hoofdprijs.
Trouwens: wie vrij is van alle zonden werpe de eerste steen. Nog nooit eenzelfde foto voor verschillende wedstrijden gebruikt...?

afbeelding van anonymous

Voor mij gaat het er niet eens om dat de winnende foto al eerder een prijs gewonnen heeft. Ik vind wel dat de winnende foto helemaal niet aan het thema voldoet zoals een paar andere kommentaar gevers ook al hebben gezegd. Het thema was toch dat in de foto te zien moet zijn hoe licht en schaduw met elkaar strijden om de aandacht. Nou dat zie je in de winnende foto helemaal niet. Het is een prachtige foto daar niet om maar het voldoet helemaal niet aan het gestelde thema.

afbeelding van Anonymous

Niet? Weet jij waar je naar moet kijken dan als eerste, het sterrenlicht of de schaduw in de tent?

afbeelding van eMWee

De besten hebben gewonnen & het doet mij veel plezier dat Z/W fotografie nog bijlange niet dood is .
Als ik kommentaar moet geven: DE BESTE STUURLUI STAAN STEEDS AAN DE WAL!!!

afbeelding van Allsaints

prijswinnaars gefeliciteerd!
Ik zie dat er een hoop is te doen mbt de winnende foto.
In de wedstrijdvoorwaarden is helaas niet opgenomen dat met de ingezonden foto niet eerder een prijs is behaald in een andere fotowedstrijd!!!
tja en wat betreft het thema...bij het "spel" in de tent kan ik me wel wat voorstellen ;), maar "schaduw" zie ook ik niet in de foto.
Wat er wél te zien zijn, zijn 2 silhouetten!!
Desondanks veel plezier met jullie mooie prijzen

afbeelding van miranda auwens

Proficiat!

afbeelding van miranda auwens

Proficiat!

afbeelding van anoniem

Aan de winnaar...er is nog een fotowedstrijd met een mooie prijs en uw foto kan hier ook weer winnen...in feite bent u bijna gegarandeert om te winnen met uw foto. Dus doe mee want de prijs is ook fantasties en dan kan u uw nieuw gewonnen camera daar uit proberen ook nog. Hier is de link:
http://bergwijzer.nl/winnen/bergwijzer-fotowedstrijd-overnachten-in-de-b...

afbeelding van anoniem

Leuk voor de winnaar...alhoewel hij als professionele fotograaf wel genoeg dure foto spullen heeft en zo te zien ook heel goed verdiend met zijn fotografie. Daarom vind ik het onterecht dat professionel fotografen meedoen aan dit zoort wedstrijden. Dat geeft de amateur weinig kans op een mooie prijs. Ik zelf had ook mee gedaan en doe ook vaak mee aan wedstrijden maar ben maar een amateur met een goedkope heel basic cameratje want ik ben buiten mijn schuld om werkloos en kan al 4 jaar geen baan meer vinden en met mijn 63 jaar zal het ook niet meer lukken denk ik. Dus een goede camera kan ik niet bekostigen. Dus zo een mooie camera had ik ook wel willen winnen maar tja, al die pro's steeds meedoen rapen ze altijd de mooie prijsen voor je neus weg. En ja...daar word ik dus wel zuur van. Er zijn genoeg wedstrijden exclusief voor professionel fotografen dus daar kan iemand zoals de heer Peskens aan meedoen en laat de gewone man lekker genieten van de niet professionel wedstrijden. Ik denk zelfs dat de heer Peskens vooraf al wist dat hij waarschijnlijk zou gaan winnen ook en dat hij heeft meegedaan alleen maar om de hoofdprijs binnen te harken.

afbeelding van Spiroe

Gefeliciteerd

afbeelding van Spiroe

Gefeliciteerd