Uitslag fotowedstrijd: Reisfotografie

Uitslag fotowedstrijd: Reisfotografie

Julian 6152 5
We scheven het al bij de aankondiging van de wedstrijd: reizen en fotografie gaan heel goed samen. Dat bleek, want jullie stuurden maar liefst 677 inzendingen in. Dat veroorzaakte de nodige discussies op de redactie, maar we zijn tot een besluit gekomen en maken de winnaars bekend!

Ondanks de grote hoeveelheid prachtige inzendingen is er maar één iemand die er met de hoofdprijs vandoor kan gaan. Na veel overleg zijn we eruit gekomen en hebben we een top drie samengesteld met foto's die het thema 'reisfotografie' naar onze mening het beste verbeelden. Dit zijn de winnaars, gefeliciteerd!

Leica X2Hoofdprijs: Leica X2 - Michael Jellema

Met deze dynamische foto, gemaakt in Curacao, wint Michael Jellema de hoofdprijs. Het sfeervolle licht, de warme kleuren en de speelse compositie wisten de jury te overtuigen. Michael wint een gloednieuwe Leica X2 ter waarde van 1750 euro, die mag hij afhalen bij ons op de redactie, zodat we hem meteen kunnen ondervragen over zijn foto. Het resultaat daarvan zie je in de volgende editie.

Michael Jellema
Foto: Michael Jellema

Gouden CameraNaast de hoofdprijs sleept Michael een nominatie voor de Gouden Camera in de wacht. Alle hoofdprijswinnaars van onze fotowedstrijden worden genomineerd voor de Gouden Camera. Aan het einde van het jaar nemen de winnaars het tegen elkaar op in de strijd om de ultieme prijs.

Tweede prijs: Peli 1514 Trolley - Valentijn Tempels

Ook Valentijn Tempels maakte een prachtige warme foto met sfeervol tegenlicht, terwijl zijn vriendin geniet van het uitzicht. Valentijn heeft goed gebruikgemaakt van de ruimte in het beeld zodat ze duidelijk afsteekt tegen de achtergrond. De tweede prijs bestaat uit een Peli 1514 Trolley ter waarde van 369 euro.

Foto: Valentijn Tempels
Foto: Valentijn Tempels

Derde prijs: Clik Elite 500 Pro Express - Hans van D

Hans van D fotografeerde een voor ons herkenbare situatie. Nog voordat we het vliegtuig in stappen zijn we al druk aan het fotograferen. Zelfs de kids doen daar tegenwoordig aan mee. Het tegenlicht en contrastrijke zwart-witomzetting zorgen voor een knallende plaat. Hans kan op zijn volgende reis zijn apparatuur met zich meedragen in een Clik Elite 500 Pro Express 500 ter waarde van 199 euro.

Hans van D
Foto: Hans van D

Met dank aan TranscontinentaDegreef-Partner en Group Elite voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

afbeelding van Ramon Stalenhoef

Gefeliciteerd prijswinnaars! Mooie foto's.
Misschien is het dan ook een idee om in de volgende editie wat te zeggen over de discussies tijdens het jureren en wat beelden te bespreken die het bijvoorbeeld net niet gehaald hebben. Er hebben zoveel mensen aan mee gedaan en het is leerzaam. Lijkt me leuk en leerzaam om te lezen als het wat breder getrokken wordt.

afbeelding van sjoertiac

voor mij nr 2 en 3 beter. En heb er nog betere gezien dan de nr1. niet erg digifotoPRO. Erg jammer, past meer bij de DigifotoSTARTER.

Ga toch maar weer eens verder kijken bij andere foto communities.

afbeelding van iza-k

Voor de zomervakantie Digifotopro 2-2012 gekocht. Daarin stond de reisfotografiewedstrijd aangekondigd. Kom ik terug van vakantie, blijkt de inzending al op 5 augustus gesloten te zijn. Stond vast op de site, maar niet in het tijdschrift. Maar dan nog lijkt mij een sluitingsdatum na de vakantieperiode een stuk logischer.

afbeelding van xlix

Over smaak valt niet te twisten, "over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd" en ik gun de winnaars hun prijs, daar niet van. Maar toch heb ook ik een wat onbevredigend gevoel als ik de winnende foto's vergelijk met de overige inzendingen. Als je uit honderden inzendingen moet selecteren, dan vallen eerst de slechte en doorsnee foto's af. Uit de overgebleven foto's blijft dan uiteindelijk een zekere kopgroep over van foto's die op de een of andere manier boven het maaiveld uitsteken (zeg de beste 10%). Dat is de fase waarover de juryleden het nog wel eens kunnen zijn; daarna wordt het lastiger. Naar mijn gevoel horen echter zeker twee van de bovenstaande foto's al niet in die kopgroep thuis, laat staan dat ze als winnaar gekozen worden.
Ik sluit me aan bij andere commentaren dat ik best wat meer inzicht zou willen hebben in wat de jury bewogen heeft.

afbeelding van Debaaf

Leuke pics, maar niet echt bijzonder.