Uitslag fotowedstrijd 'Pure Portretfotografie

Uitslag fotowedstrijd 'Pure Portetfotografie'

jesse kraal 7745 4
1406 Inzendingen beoordelen, ga er maar aan staan. We hebben de hulp ingeroepen van fotograaf Linelle Deunk en zo een top drie samengesteld. De hoofdprijswinnaar mag van Importeur Transcontinenta een Carl Zeiss-objectief naar keuze uitzoeken!

Jullie hebben er lang op moeten wachten, de uitslag van de fotowedstrijd 'Pure Portretfotografie'. Niet zonder reden, want we hadden behoorlijk wat moeite tot een uitslag te komen. Het blijkt al snel dat niet iedereen dezelfde definitie heeft van puur en dat maakt beoordelen van de inzendingen extra lastig. Daarom hebben we de hulp ingeroepen van Linelle Deunk, die wat ons betreft een absolute expert is op het gebied van pure portretten. Zij heeft samen met ons alle inzendingen bekeken en uiteindelijk zijn we tot een top drie gekomen.

Hoofdprijs: Evita Hinneman

De hoofdprijs is voor Evita Hinneman met haar portret van Edward. Zowel de redactie als Linelle bespeuren vleugjes Vanfleteren en Corbijn. Je kunt met mindere goden worden vergeleken! Linelle: 'Alles in het beeld draagt bij tot de essentie, de kaalheid van de foto in dienst van de man in het midden. Dat maakt de man en het totale beeld puur, op zichzelf'. Evita wint een Carl Zeiss-objectief naar keuze t.w.v. 1300 euro. Gefeliciteerd!

Evita Hinneman
'Edward' Foto: Evita Hinneman

Tweede prijs

Op de twee plek vinden we Maurits Bos met zijn indringende portet van een Indiaas zigeunermeisje. Linelle: 'Een sterke, maar authentieke blik! Iets uitdagend, maar vooral niet geveinsd. Dat vind ik heel belangrijk, ze kijkt zo niet voor de ander.' We belonen Maurits met een Metz 52 AF-2 Digital t.w.v. 295 euro.

Maurits Bos
'Gypsy girl India' Foto: Maurits Bos

Derde Prijs

Nog één prijs te gaan en die is voor Thomas van Hemert, voor zijn portret van een soldaat. Linelle roemt vooral de blik van de man: 'De zichtbare context van deze foto is minder belangrijk. Waar bij de foto van Evita Hinneman de omgeving juist bijdraagt aan de puurheid, doet de achtergrond bij deze foto er niet zoveel toe. Het gaat om de man. Zijn blik is oprecht, je gelooft hem en je wil weten wie hij is, ondanks of dankzij dat uniform.' Thomas wint een Lastolite Urban Collapisble t.w.v. 219 euro.

Thomas van Hemert
'48 uur niet slapen' Foto: Thomas van Hemert

Eervolle vermeldingen

Natuurlijk zijn er meer beelden die we erg goed vinden, maar die uiteindelijk net buiten de top drie zijn gevallen. Daarom hebben we een kleine eregallerij gemaakt van beelden die het net niet haalden, maar die we jullie zeker niet willen onthouden. De beelden staan in willekeurige volgorde.

Linelle Deunk]Linelle Deunk (1967)

Linelle Deunk ging niet naar de Fotoacademie in Amsterdam om fotograaf te worden. Ze wilde na een loopbaan als bewegingswetenschapper eens iets doen met haar hart in plaats van haar verstand. In december 2010 studeerde ze af met de serie Nestgeur waarvoor ze de identiteit onderzocht prepuberale kinderen. Al snel bleek dat Linelle een boterham kon verdienen met haar fotografie. Inmiddels fotografeert ze veel voor De Volkskrant, werkt ze voor verschillende media waaronder Psychologie Magazine en Opzij en viel ze met haar portretten meerdere malen in de prijzen.

In DIGIFOTO Pro Masterclass 1.2013 interviewden we Linelle én stond ze met haar foto op de cover. Je kunt deze editie hier nabestellen.

Met dank aan Transcontinenta voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van marc wallican

mooie werken

afbeelding van Anonymous

Winnaars gefeliciteerd! De winnende foto is inderdaad ijzersterk .. Superrr!

afbeelding van Anonymous

Sterke foto's mijn favoriet is 2 :)

afbeelding van MauritsBos1980

Te gek om voor allebei mijn werken geroemd te worden, jammer dat het samen net niet genoeg was voor de eerste plaats ; ) maar toch heel leuk!