Uitslag fotowedstrijd 'Portretfotografie'

Uitslag fotowedstrijd 'Portretfotografie'

Julian 8113 15
We ontvingen bijna 1400 inzendingen voor onze fotowedstrijd met het thema Portretfotografie, waaronder vele prachtige platen. Vandaag maken we de drie winnaars bekend. De hoofdprijs bestaat uit een Sony A7 inclusief 28-70mm OSS-objectief!

Met portretfotografie kun je alle kanten op. Niemand is hetzelfde, dus iedere portretfoto is uniek. Met deze insteek gingen we op zoek naar de mooiste portretten in onze fotowedstrijd 'Portretfotografie'. De keuze voor een natuurlijk portret, omgevingsportret of studioportret lieten we over aan de deelnemers.

Dat resulteerde in bijna 1400 inzendingen. We ontvingen een grote diversiteit aan portretwerk, het niveau van de inzendingen was wederom hoog, aan prachtige foto's geen gebrek. Het aanwijzen van drie winnaars was dan ook geen eenvoudige opgave en jullie hebben lang op de uitslag moeten wachten. Onze welgemeende excuses hiervoor.

Hoofdprijs: Shawn Chin

Met dit fantastische studioportret wint Shawn Chin de hoofdprijs. Het is geen alledaags portret, maar een creatief beeld, dat spectaculair is uitgelicht. Deze indrukwekkende foto levert Chawn een Sony A7 met 28-70mm OSS-objectief, ter waarde van 1799 euro op. Gefeliciteerd!

Foto: Chawn Shin
Foto © Shawn Chin

Tweede prijs: Xander van Ommen

De tweede prijs, bestaande uit een Redged TSC-427 Carbon Travel Kit ter waarde van 339 euro, gaat naar Xander van Ommen. Zijn omgevingsportret is eveneens prachtig uitgelicht. De sterke compositie en bewerking vallen bij ons ook goed in de smaak.

Xander van Ommen
Foto © Xander van Ommen

Derde prijs: Niels Cossero

Niels Cossero wist ons te overtuigen met dit fraaie natuurlijke portret. Het zachte licht en de reflecties in combinatie met de dromerige blik van het model maken dit tot een prachtige plaat. Niels wint de Tenba Messenger Large, een stijlvolle schoudertas er waarde van 124,50 euro.

Foto: Niels Cossero
Foto © Niels Cossero

Met dank aan Sony Nederland, Redged en FotoVideoRetail.nl voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

Prijzen fotowedstrijd Portretfotografie

afbeelding van BJ

Wat wordt wat betreft de foto op de tweede plaats in godsnaam bedoeld met 'sterke compositie'? Zorg toch eens een keer voor een kwaliteitsjurering!

afbeelding van Ratio.

In godsnaam ?

afbeelding van Fonce

Met alle respect nr1 is geen portret. Net zoals een hoofd met een bivakmuts, een carnavalsmasker, een acteur/actrice, Zwarte Piet in een rol ook geen portretten zijn. Zie o.a. Wikipedia voor een indruk van wat een portret wel is.
Bij nr 1 is er sprake van een act/rol, geen uitdrukking van een persoonlijkheid of stemming etc. Mag ik weten wat u hier ziet ?
Gevolg zal zijn dat inzendingen bij u steeds meer een absurder beeld zullen geven. Effecten van techniek zonder enige betekenis, alleen effect. Misschien wel een idee voor een bijzonder item: (geslaagde) opnamen door bijzonder(e) technisch effecten. Zwarte Piet bvb ?

afbeelding van nathan

een portret is niet gelijk aan een pasfoto waar u zich blijkbaar met vergist....dit zijn toch degelijk portretten

afbeelding van Ben van der Splinter

Ik ben blij dat ik niet meegedaan heb want ik had zeker verloren. Ik had waarschijnlijk een portret ingestuurd en dat hebben de drie winnaars niet gedaan. Kortom, een wedstrijd van niks.

afbeelding van Pim Geerts

Jongens, jongens wat een azijnpisserij zeg...
Jullie hebben zeker zelf ook meegedaan aan de wedstrijd en zijn buiten de prijzen gevallen?
Over smaak valt niet te twisten.
Ik ben blij dat de redactie verder kijkt dan de traditionele, standaard portretten, gemaakt door de zelfbenoemde 'vakfotograaf'.
Het is zeker geen geeikt beeld, maar dat stimuleert juist om creatief te kijken.
Goede koers, zou ik zeggen.

afbeelding van Mathijs Hanenkamp

winnaars gefeliciteerd!

Voor de overige azijnzeikers hierboven: ssst

afbeelding van Pim Geerts

ik begrijp 't wel enigszins: camera stond nergens in de portretstand. #fail ;-)

afbeelding van Bart Visser

Mooie portretten! Beetje jammer van de negatieve reacties. Verliezen is een hele kunst...

afbeelding van Nathan

dat heeft u mooi gezegd, ik denk dat de negatieve reacties van niet-fotografen komt die dan nog helemaal niks van fotografie kennen.....ik kan me zeker vinden in de keuze van de jury

afbeelding van proficiat

Proficiat aan de winnaars. Persoonlijk vind ik dat er sterkere inzendingen waren, maar fotografie is dan ook zo subjectief. Ik betrap mij er vaak zelf op dat ik te vaak naar de technische kant kijk, en minder naar de gevoelsmatige.Op dit eerste aspect zouden foto 1 en 2 namelijk genadeloos afgestraft worden. Foto 3 is prachtig op technisch vlak.
Gevoelsmatig spreekt foto 1 mij dan wel weer aan, alhoewel ik de rillingen krijg van het halo-effect rond de hoed. HDR overkill?
Alleszins, het zijn wel speciale beelden dus op vlak van creativiteit: een pluim voor allen.
@ digifotopro: heel jammer dat jullie niet duidelijker communiceren. De uitslag heeft ENORM lang op zich laten wachten. Te begrijpen natuurlijk met de deadline van het magazine, maar een woordje van uitleg zou op z'n plaats geweest zijn.

afbeelding van Anoniem

We nemen het mee en jongens, let op de komma's en zo.

afbeelding van HK

Ik heb de ingezonden foto's eens bekeken en, hoewel het een kwestie van smaak is (en daar valt lekker over te twisten), alle drie de foto's van de uiteindelijke winnaars zouden bij mij reeds bij de eerste beoordelingsronde opzij gelegd zijn. Maar ach, wie ben ik............

Winnaars, toch van harte, ik hoop dat de prijzen aanzetten tot het maken van nog betere afbeeldingen. En Digifotopro, als dit de norm wordt voor het beoordelen van ingezonden foto's zal ik mij nog wel eens achter de oren krabben voordat ik iets inzend.

afbeelding van fernando

Is de winnende foto niet wat te sterk 'gephotoshopt' om nog natuurlijk over te komen ?
Vooral die kunstmatige gebleekte ogen ?
Maar ondanks alles welgemeende felicitaties aan de winnaar

afbeelding van Sergio

Liever een statief winnen van een merk dat nog wel bestaat.