Uitslag fotowedstrijd: Natuurfotografie (Lente)

Uitslag fotowedstrijd: Natuurfotografie (Lente)

Julian 6731 9
Hoewel de lente maar moeizaam op gang kwam, ontvingen we ruim zeshonderd foto's voor de fotowedstrijd met dit thema. De winnaar van de hoofdprijs sturen we op een fotoreis naar de Farne-Eilanden met BirdingBreaks.

Denk je aan lente, dan kom je al snel uit bij lammetjes. Het is een behoorlijk cliché, maar de dartelende diertjes zijn zonder meer een sterk symbool voor het voorjaar. Pepijn Hof wist dit enigszins voor de hand liggende onderwerp treffend vast te leggen.

Niet alleen door de timing, compositie en het zachte licht, maar ook omdat de foto een realistisch beeld geeft van het voorjaar. De zon liet zich maar weinig zien en we hebben veel grauwe dagen achter de rug. Het hield Pepijn niet tegen om er opuit te trekken en ook het dartelende lammetje lijkt zich er niet aan te storen.

Gouden CameraHoofdprijs: Pepijn Hof
Fotoreis naar Farne-Eilanden t.w.v. €1175,-

De hoofdprijs bestaat uit een zevendaagse groepsreis naar de Farne-Eilanden met BirdingBreaks. Pepijn krijgt hier de kans om Papegaaiduikers te fotograferen en een bezoek te brengen aan de grootste kolonie Jan-van-Genten ter wereld. Tijdens de reis worden er dagelijks fotosessies georganiseerd onder leiding van fotograaf/reisleider Peter Grobben.

Bovendien sleept Pepijn met het winnen van de hoofdprijs een nominatie voor de Gouden Camera in de wacht. Aan het einde van het jaar nemen alle hoofdprijswinnaars het tegen elkaar op in de strijd om de Gouden Camera.

Pepijn Hof
Foto: Pepijn Hof

Tweede prijs: Xander Sales

In het bijschrift van de foto legt Xander uit waarom hij deze foto ingestuurd heeft voor de fotowedstrijd: 'De grutto en de tureluur zijn echte voorjaarsvogels die in ons land hun nest hebben na een lange reis uit Afrika. Dit is voor mij echte lente, de geboorte van nieuw leven!',  daar kunnen wij ons helemaal in vinden. Deze frisse lenteplaat levert Xander de tweede prijs op: een Stealth Gear set voor outdoor en natuurfotografie t.w.v €160,-

Foto: Xander Sales
Foto: Xander Sales

Derde prijs: Vincent van Impe

In de lente komen de nodige kriebels naar boven. Ook bij deze waterjuffers. Tijdens hun paringsdans vormen de twee een symbolisch hartje. Het levert Vincent de derde prijs op: een LowePro Compuday Photo 250  t.w.v. €119,-

Foto: Vincent van Impe
Foto: Vincent van Impe

Met dank aan BirdingBreaks en Degreef en Partner voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

afbeelding van Geert Gijsemans

Met alle respect: maar als deze beelden de winnende foto's zijn van een fotowedstrijd dan komen er bij mij toch wel enkele vragen bovendrijven! Het zal mij in ieder geval beletten om in de toekomst nog deel te nemen.
Ik wil hier in geen enkel geval de prestaties van de winnende deelnemers in vraag stellen. In tegendeel zelfs! ik zal ook niet zeggen dat ik het beter kan maar ik stel mij wel vragen bij de beoordeling van de jury.
Misschien wordt de toestroom net iets te groot?

afbeelding van Laurens

Misschien is de toestroom te klein...

afbeelding van decarrion

Wat een triest resultaat is deze uitslag. Heeft de jury niet opgelet. Gekeken naar een leuk verhaal en /of expressie?
Een winnende foto is altijd een combinatie van visie, onderwerp, techniek en uitwerking.
De “winnende”foto is een leuk geluksshot, maar scoort op geen van de vier punten. De tweede foto is netjes maar niet meer dan dat. De derde foto met het prikkeldraad ( e n dat hoort daar niet) is ook erg mager. ( op zijn minst was de vergroting beter en het prikkeldraad minder), Denk met zo’n uitslag er nog nauwelijks goed willende amateurs te vinden zijn om zich hier aan te wagen. Teleurstellend.
Voor de goede orde deed niet mee met deze wedstrijd

afbeelding van teus

Ik vind foto 1. een terechte winnaar waarom?

1. Visie (De fotograaf is bewust lammertjes aan het fotograferen en wacht op het juiste moment)
2. Onderwerp. (Is een lammetje nou net niet precies Lente? Dus als onderwerp geslaagd! )
3. Techniek (de foto is scherp, met tegenlicht (hou ik van en goed schoon van kader)
4. Uitwerking (alle bovenstaande in ogenschouw nemende is de uitwerking goed)

Je opmerking over foto 2, dat vind ik nou echt een iets mindere foto 13 in een dozijn, je ziet ze gewoon te vaak, met die dof zo zacht weglopend. Hier mis ik juist al je 4 punten die je opnoemd bij foto 1. En jij noemt deze foto dan geslaagd? Neemt niet weg dat het een goede foto is.

ps waarom heb je zelf mee gedaan, ik zie dat je straatfotografie beoefent en dan is het juist leuk om het thema "lente" daarin te verwerken? (rokjes dag bijv?)

Elke beoordeling van foto's levert dit soort reacties op kijk maar naar reacties op de worldpress photo uitslag.

afbeelding van Ton Janssen

Wie is eigentlijk de jury?
De leden van de redactie?
Als dat zo is,schat ik in dat zij weinig ervaring hebben om foto's te beoordelen.
Ik vind dit terug in de opmaak van het recente nummer van DigiFotoPro.
Sorry.

afbeelding van _Anoniem_

Deze drie foto's zijn volgens mij verdiende winnaars. Het onderwerp van de wedstrijd was 'Lente' en de fotografen zijn er in geslaagd dit lentegevoel weer te geven. Vooral de derde foto vind ik prachtig en de draadafsluiting is helemaal niet storend (in tegenstelling tot wat iemand hier tussen de commentaren schijnt te beweren als zijnde de "prikkeldraad hoort daar niet"...). Ik heb zelf niet meegedaan met de wedstrijd maar, zoals eerder gezegd, vind ik dit drie goede foto's.

Ps: het is erg makkelijk om negatieve kritieken te geven als je zelf niet hebt meegedaan. Uiteraard kan niet gediscussieerd worden over iemands eigen mening maar ik vind het 'triest' om reacties te lezen die niet eens degelijk onderbouwd zijn of niet op een objectieve wijze kunnen aanduiden waarom het resultaat van deze wedstrijd zo 'teleurstellend' is of waarom deze 3 foto's geen terechte winnaars zouden zijn.

Foto's moeten een verhaal vertellen zonder worden. Deze 3 winnaars zijn daarin geslaagd. Gefeliciteerd.

afbeelding van vinni

Winnaars, gefeliciteerd!!

afbeelding van Shiro

Gefeliciteerd allen met de prijs! De lente straalt er vanaf en niet altijd op de manier die gangbaar is voor iedereen, chapeau!

afbeelding van Dutchhikes

Gezien de reacties: wat blijft fotografie toch iets van persoonlijke smaak. Ik heb flink wat lammetjes gefotografeerd maar zou het moment van de winnaar een keer vangen. Geluk is een wezenlijk onderdeel van fotograferen. De tweede foto niet heel orgineel maar prima gedaan. Foto heeft door het gaas juist iets ssurrealistisch. De kleuren van de juffers lopen door in het gaas.
Allen van harte!
vr. gr. Dutchhikes