Uitslag fotowedstrijd 'Nachtfotografie'

Uitslag Fotowedstrijd 'Nachtfotografie'

Julian 4902 6
De afgelopen winter stuurden we jullie het duister in voor de fotowedstrijd met het thema 'Nachtfotografie'. We ontvingen ruim 900 inzendingen en nu we de donkere dagen achter ons hebben gelaten, is het hoog tijd om de drie winnaars bekend te maken!

Met het thema 'Nachtfotografie' kun je alle kanten op, we gaven jullie dan alle vrijheid in het kiezen van een onderwerp. De opdracht resulteerde in ruim 900 inzendingen, waaronder vele prachtige sterrenhemels, 'star trails', foto's met lange sluitertijden en nachtfotografie in alle andere mogelijke vormen.

Uit alle inzendingen zijn dit de drie foto's die er wat ons betreft bovenuit steken. Onze dank gaat uit naar alle deelnemers en onze hartelijke felicitaties naar de drie winnaars!

Hoofdprijs: Willem Luijkx

Foto: Willem Luijkx
Foto © Willem Luijkx

Het maken van een 'star trail' is een flinke klus. Om de sterren in beweging te krijgen worden meerdere foto's met een lange sluitertijd gecombineerd tot één opname. We ontvingen diverse fraaie foto's gemaakt met deze techniek, maar deze inzending van Willem Luijkx springt er wat ons betreft bovenuit. Willem maakte een erg originele 'selfie' door zichzelf met behulp van een flitser onderdeel van de opname te maken. Het spectaculaire resultaat levert hem de hoofdprijs op!

De hoofdprijs bestaat uit de Fujifilm X30, ter waarde van 549 euro. Deze geavanceerde compactcamera beschikt over een grote 2/3-inch 12M X-Trans CMOS II Sensor. Dankzij het veelzijdige 28-112mm f/2.0-2.8-objectief is de X30 een echte alleskunner. De grote elektronische zoeker met hoge resolutie van 2,36 miljoen beeldpunten en de razendsnelle hybride autofocus maken fotograferen met deze camera een genot.

Tweede prijs: Wiegert de Vries

Foto: Wiegert de Vries
Foto © Wiegert de Vries

We hebben niet veel sneeuw gezien de afgelopen winter, maar Wiegert was op de juiste plek op het juiste moment. In het bos maakte hij deze mysterieuze nachtfoto, door in de sneeuw met een flitser aan de gang te gaan. Het tegenlicht en de vele sneeuwvlokjes leveren een erg mooi effect op.

Wiegert wint de tweede prijs: een Wacom Intuos Pro S PTH 451, ter waarde van 195 euro, beschikbaar gesteld door Foto de Vakman. Deze pentablet stelt je in staat je foto's nauwkeurig te bewerken. De Wacom Intuos Pro geeft je met 2048 drukniveaus zeer precieze controle voor professionele resultaten.

Derde prijs: Sébastien Adriaensen

Foto: Sebastien Adriaensen
Foto © Sébastien Adriaensen

Architectuurfotografie is een genre dat 's nachts erg mooie resultaten kan opleveren. Dat bewijst Sébastien Adriaensen met deze inzending. De strakke compositie, fraaie kleuren en lichtsporen maken hem de winnaar van de derde prijs.

Sébastian wint een Red TCA-522K-statiefkit, ter waarde van 129 euro. Dankzij Redged's slimme Travelerconstructie is dit statief klein opgevouwen en groot wanneer uitgeklapt. Met lengte van 34 cm past de TCA-522K ingeklapt in bijna elke koffer of rugzak.

Prijzen Nachtfotografie

Met dank aan Fujifilm Nederland, Foto de Vakman en Redged voor het beschikbaar stellen van de prijzen.

afbeelding van Sarcastorealist

De nummers 2 en 3 zijn in mijn optiek terechte prijswinnaars die ik graag feliciteer, maar de ingezonden foto van de nummer 1 heeft meer met Photoshop dan met fotografie an sich te maken... :S

Beetje jammer, maar goed... volgende fotowedstrijd beter.

afbeelding van Rutger Bus

Onterecht commentaar van mijn voorganger als je het mij vraagt. Bij foto nr.1 komt heel wat fotografische techniek kijken en is zeker niet alleen maar toe te schrijven aan Photoshop skills. Ik zeg, stuk voor stuk puike foto's.

afbeelding van Wim Buys

Sorry, heel kritische opmerking: tweede foto voor mij de winnaar. Winnende foto blijft ondanks de compositie, techniek en idee heel klassiek, deze zag je 30 jaar geleden en meer ook reeds. Zo ook met de derde foto, mooie foto maar niks nieuws onder de zon...

afbeelding van Wim Buys

Ga me nog even verduidelijken, het is allemaal een kwestie van smaak. Voor mij persoonlijk is de techniek niet het belangrijkste. Ik kijk graag uit naar een mooie, creatieve, kunstzinnige, eventueel origineel vernieuwende foto waar je even met verwondering kan naar kijken. Veel juryleden en fototijdschriften bekronen naar mijn mening nog vrij klassiek terwijl ik tussen de vele inzendingen toch foto's zie die meer dan de moeite waard zijn. Maar zo gaat het nu eenmaal ook met muziek, film, kunst in het algemeen.

afbeelding van Sarcastorealist

Hoezo fotografische techniek? Louter een kwestie van heel veel foto's met een langere sluitertijd nemen, en die blend je vervolgens in elkaar op de computer. Je doet het niet 'effe' 1-2-3, maar het is ook geen kwantummechanica.

Begrijp mij niet verkeerd, het effect an sich mag er absoluut wezen, en het is knap zoals de maker van de nummer 1 foto al dan niet gedurende langere tijd deze pose op exact dezelfde plek kon aanhouden, maar feit blijft dat het merendeel van deze foto toch echt te danken is aan de nabewerking ipv aan de fotografie.

Natuurlijk hoort een beetje Photoshop er wel bij, er zijn (tegenwoordig) nog amper foto's die rechtstreeks uit de camera komen, al was het maar omdat SOOC RAW's er vaak voor geen meter uitzien, maar er moet nog wel sprake zijn van een zekere balans tussen fotografie en nabewerking. En in mijn optiek is die balans hier zoek, vandaar mijn kritische noot van eerder.

afbeelding van Ane

Ben helemaal met je eens ,doe zelf ook aan Photoshop