Uitgelekt: Sony QX10 en QX100 cameramodules

Uitgelekt: Sony QX10 en QX100 cameramodules voor smartphones

Julian 2330 1
Op SonyAlphaRumors zijn foto's te zien van de QX10 en QX100. Het gaat om cameramodules voorzien van sensor, batterij en objectief, die je in combinatie met een smartphone kunt gebruiken. De QX100 beschikt over de componenten van de RX100 II.

Halverwege juli lekte er een onduidelijke afbeelding uit van een nieuw concept van Sony: een module cameramodule die je in combinatie met je smartphone kunt gebruiken. Nu zijn er duidelijke foto's uitgelekt en weten we hoe de modules door het leven gaan.

Sony QX100

De Sony QX100 is een module gebaseerd op de Sony RX100 II. Je krijgt de beschikking over dezelfde 20-megapixelsensor in 1-inchformaat en het 28-100mm-quivalent Zeiss-objectief met maximale diafragmaopening van f/1.8-5.9.

Sony QX100 in actie

Sony QX10

Daarnaast komt Sony met de QX10. Deze module is gebaseerd op de WX150 compactcamera en beschikt over een 18-megapixel 1/2.3-inchsensor en een objectief met 10x optische zoom.

Sony QX10

Sony Honami i1

Ook is op de foto's een nieuwe smartphone van Sony te zien. Het gaat vermoedelijk om het toestel met codenaam Honami i1, het nieuwe vlaggenschip van de fabrikant.

De cameramodules dienen in combinatie met een smartphone gebruikt te worden. Met nfc en wifi verbind je de module met je toestel, vervolgens kun je het scherm van je telefoon gebruiken om de beelden van de camera te bekijken. Wel zouden de modules over een sd-kaartslot beschikken voor opslag van de foto's. Vermoedelijk kunnen de modules ook overweg met Android-smartphones van andere merken. Of er ook ondersteuning komt voor Apple-producten is nog niet duidelijk.

Hoewel de foto's de modules tonen terwijl ze op de camera geklikt zijn, verwachten we dat je ze ook draadloos kunt gebruiken. De gegevensoverdracht gaat immers via wifi.

Sony QX10 en QX100

Aankondiging begin september

SonyAlphaRumors verwacht dat de modules op 4 september officieel aangekondigd zullen worden. Vlak daarvoor, op 29 augustus, zou Sony nog een nieuwe NEX-camera aankondigen: deze NEX-5T zou weinig verschillen van de huidige NEX-5R. Mogelijk verschijnt dan echter ook de ILC-3000 ten tonele, samen met een nieuw high-end 16-70mm E-mount-objectief. Eind september wordt er nog meer nieuws verwacht, vermoedelijk presenteert Sony dan een NEX-camera met fullframe-sensor.

afbeelding van Matt H. Imaging

Zijn goed bezig daar bij Sony!