Uitgelekt: Pentax X-5 'dslr-lookalike'

jesse kraal 1961 0
Op internet zijn de eerste foto's verschenen van de nog te presenteren Pentax X-5. Werkelijk alles aan die camera schreeuwt 'spiegelreflex', alleen de brandpuntsafstanden op het objectief verraden zijn ware aard. Het gaat hier om een megazoomcompact met vast objectief en een kleine sensor.

Pentax heeft voor de X-5 al haar dslr's in een blender gegooit en het resultaat is een camera die er stoer en functioneel uitziet. Op de website Photorumors zijn nog voor de introductie de eerste foto's van deze camera verschenen. Veel technische specificaties zijn op het moment nog niet bekend, maar afgaande op het bereik van 4-104mm gokken we op een voor dit soort camera's gebruikelijke 1/2,33-inch sensor. Daarmee komt het effectieve bereik neer op 22-575mm.

Pentax X-5
Alleen aan kleine details kun je de X-5 onderscheiden van een ├ęchte dslr, de binnenkant is echter totaal anders.

2,33-Inch sensor

Verder kunnen we op de camera lezen dat de sensor een resolutie heeft van 16 megapixels en dat beeldstabilisatie (SR) aanwezig is. Zoomen gaat waarschijnlijk met de knop rondom de ontspanknop, waarmee je een Pentax-dslr normaliter inschakelt. De ring rondom het objectief is wellicht ook te gebruiken om instellingen mee aan te passen, zoals we dat steeds vaker tegenkomen op compactcamera's.

Interne flitser

Het lcd is kantelbaar, verder is er ook een elektronische zoeker aanwezig. Een interne flitser is aanwezig, die klapt net als bij een dslr omhoog. Een flitsschoen om een externe flitser aan te sluiten ontbreekt echter. Naar verwachting zal Pentax de X-5 binnen niet al te lange tijd presenteren.

Pentax X-5
Ook aan de achterkant is de X-5 sterk verwant aan de reflexen van Pentax. Er is zelfs een evf aanwezig die zich voordoet als optische zoeker.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse