Uitgelekt: is dit de Leica Mini M?

Uitgelekt: Leica Mini M lijkt X2 met zoomobjectief

jesse kraal 2375 3
Terwijl ze bij Leica waarschijnlijk zorgvuldig een campagne hadden gepland om de 'Mini M' stukje bij beetje te onthullen, heeft een onbekende Fransman de camera open en bloot online gezet. Als dit écht de nieuwe Leica Mini M is althans.

Dankzij een onbekende Franse bron (via Leicarumors) lijkt het erop dat we nu al weten hoe de nieuwe Leica 'Mini M' eruit gaat zien. Natuurlijk kunnen we de echtheid van de afbeelding niet nagaan, maar door details hebben we sterk het vermoeden dat dit wel degelijk het nieuwe toestel is dat Leica op 11 juni officieel zal onthullen.

Familie van X2

De camera op de foto is onmiskenbaar familie van de eveneens afgebeelde Leica X2. In plaats van het compacte 24mm-objectief, is de Mini M voorzien van een 18-46mm-objectief, dat zich laat vertalen naar 28-70mm op kleinbeeld. Gezien het formaat valt de maximale lichtsterkte van f/3.5-6.4 wat tegen. Volgens de onbekende bron maakt de camera gebruik van een 16,1-megapixel aps-c-sensor, vermoedelijk gelijk aan of vergelijkbaar met de beeldchip van de X2.

Leica Mini M

Ten opzichte van de X2 is de behuizing iets hoger, waarschijnlijk om de vreemde hoge flitsschoen van de X2 beter te integreren in het ontwerp. Deze flitsschoen staat zo hoog om ruimte te bieden aan een elektronisch contact aan de achterzijde, voor het gebruik van een optionele elektronische zoeker. We hebben het vermoeden dat je deze Viso-Flex EVF 2 ook op het nieuwe toestel kunt gebruiken, dit staat overigens ook in de Franse tekst vermeld. Verder zien we ook een speciale knop om video-opnames te starten.  De prijs wordt volgens de geruchten ongeveer 2450 euro, een forse premium ten opzichte van de X2, die 1750 euro kost.

Echt of niet?

Op leicarumors.com lezen we in de reacties dat deze foto niet echt kan zijn omdat het opschrift rondom het frontelement niet zou kloppen. De onderste tekst staat namelijk naar beneden gericht, terwijl Leica altijd haar opschrift 'rondschrijft', met de onderkant van de tekst richting het frontelement dus. Daarnaast vermeldt de tekst voorop dat het gaat om een 18-46mm-objectief, terwijl we op de zoomring duidelijk het getal '70' kunnen lezen.

Toch zien we ook details waarvan we het idee hebben dat deze 'te goed' zijn uitgewerkt voor een gemanipuleerde afbeelding. Zo staan de haakjes voor de draagriem meer naar voren gericht om het hogere gewicht van het zoomobjectief te compenseren. Daarnaast is ook het randje tussen de lederen bekleding en het toppaneel verdwenen en is de aan-uitschakelaar net iets anders. Details die je bij het maken van een impressie waarschijnlijk een-op-een zou overnemen van de X2.

Leica Mini M
De begeleidende Franse tekst, hierin lezen we onder andere dat het toestel een aps-c-sensor heeft met 16,1 megapixels, full hd-video en dat net als bij de X2 Lightroom wordt meegeleverd.

Naamgeving

Helemaal zeker weten doen we het dus niet, maar wij schatten de kans vrij hoog in dat deze uitgelekte foto wel degelijk de nieuwe 'Mini M' laat zien. Blijft nog de vraag over welke naam het toestel krijgt, want Mini M is slechts de werknaam. Wie durft een gok te wagen?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van peter w

brandpuntsafstand 46mm en diameter frontlens ca 3cm... dan moet er binnenin veel mis gaan voor je op F6,3 komt, niet? de letters lopen niet netjes rond. meestal klopt er niets, als er iets niet klopt.

afbeelding van Julian

Bij zoomlenzen gaat die berekening meestal niet op. Een Olympus 12-50mm f.3.5-6.3 heeft in theorie genoeg aan een frontelement van 50 : 6.3= 7,9mm. In de praktijk is dat toch een stuk groter.

afbeelding van peter w

je hebt gelijk.
11 juni maar kijken of de letters/cijfers uiteindelijk mooi recht zullen komen te staan ;)

misschien is die matige grootste opening ook gecorrigeerd voor crop-factor... nee dat kan niet.