Uitgelekt: Eerste foto van Samyang 24mm f/3.5 tilt-shift

jesse kraal 3018 9
Sinds de 85mm f/1.4 uit 2009 is Samyang hard bezig haar assortiment hoogwaardige objectieven uit te breiden. Het eerstkomende nieuwe objectief is een 24mm f/3.5 met tilt-shiftfunctionaliteit. Een gewaagde keuze, want dergelijke objectieven hebben een kleine afzetmarkt.

Dat Samyang met een tilt-shiftobjectief zou komen had het bedrijf via Facebook al bevestigd, nu is er een foto uitgelekt van het objectief. De Poolse website Lenstip.com, dat vaker samenwerkt met de Europese Samyang-importeur in Polen, heeft een foto kunnen maken van de nieuwe 24mm.

Lastig

Het produceren van een goed tilt-shiftobjectief is een behoorlijk lastig. Niet alleen moet de beeldcirkel veel groter zijn dan die van een regulier kleinbeeldobjectief, ook de beeldkwaliteit moet tot in de uiterste hoeken goed zijn. Distorsie zoals bijvoorbeeld de Samyang 14mm f/2.8 die heeft is ook ongewenst omdat deze in 'geshifte' foto's zeer lastig is weg te werken.

Samyang
Het is niet de meest duidelijke foto, maar het tilt-shiftmechanisme is goed zichtbaar. De rest van het objectief is duidelijk te herkennen als Samyang.

Veeleisende doelgroep

Tel daar bij op dat de toch al kleine doelgroep zeer veeleisend zal zijn en je ziet dat Samyang voor een grote uitdaging staat. Daar staat tegenover dat Samyang reeds bewezen heeft in staat te zijn zeer goede objectieven te produceren. Ook is een constructie zonder autofocus en met een manueel bediend diafragma erg geschikt voor tilt-shiftobjectieven. De Nikkor PC- en Canon TS-E-objectieven hebben immers ook geen autofocus.

Photokina

Over de prijsstelling is nog niets bekend, reken echter op een adviesprijs die een stuk lager zal liggen dan de 2219 en de 2579 euro die respectievelijk de Nikon en de Canon 24mm tilt-shift moeten opbrengen. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat Samyang de Photokina uitkiest om het objectief officieel te presenteren. Zouden jullie een dergelijk objectief van Samyang overwegen?

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van YDS

Ik ben van plan dit soort lens te kopen en wacht idd op release. Hoop dit te kunnen testen op Photokina. Daarna zal ik beslissen.

afbeelding van Nico Hermans

Ik hoop dat er eens betaalbare tilt/shift objectieven voor de middenformaatcamera's komt. Ik heb een 85mm voor Nikon en heb hier veel gebruik van gemaakt.

afbeelding van maartendeboer

Wow, dit zal echt awesome worden. Uitermate tevreden met mijn 35mm van hun op fullframe en overweeg ook hun 14mm aan te schaffen. Als deze net zo weet te presteren als de 35mm met daarbij een leuk prijsje dan gaat deze zeker mijn tas in!

afbeelding van roelj

Als dit objectief betaalbaar wordt voor gewone stervelingen, dan zou de afzetmarkt voor tilt/shift-objectieven wel eens stukken groter kunnen worden. Komt dan zeker op mijn verlanglijst.

afbeelding van wi hendriks

Zeker,aangezien ik met een kleinbeeld films maakt(Canon)maakt het niet uit of er wel of geen autofocus op de lens zit.

afbeelding van Anoniem

Absoluut, t/s objectieven zijn erg duur (is daarom de markt niet klein gehouden?), dus een betaalbare zou wel eens op succes kunnen rekenen. Ik hou'm in ieder geval in de gaten

afbeelding van Anonymous

Interessant, maar of hij tegen de gevestigde orde op kan boksen valt te bezien als ik aan de optische prestaties van mijn 17mm en 24mmMKII denk. De kleuren, contrast en scherpte zijn zeer indrukwekkend namelijk. Als dit een goed alternatief is gaan ze Canon hopelijk wat sneller lopen om de MKII van de 45mm en 90mm varianten in de markt te zetten...

afbeelding van Anoniem

Ja, als de kwaliteit meevalt ... en de prijs zeker!!!!!!!!!

afbeelding van roelj

Over de prijs is inmiddels al een tijd meer bekend: Op de website van Foto Konijnenberg staat voor de diverse varianten (Canon, Nikon, Pentax, Sony) een prijs vermeld van € 1.099,00. Via mail bevestigt men dat dit geen fictieve prijs is, maar daadwerkelijk de introductieprijs, verwacht in maart 2013.